Спогодба решава окончателно съдбата на сградата на съда в Димитровград

    Предложение за спогодба между Община Димитровград и държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се разглежда на предстоящата сесия в края на юни Общинският съвет.

    Докладната, внесена от кмета Иво Димов има за цел да реши един близо 20-годишен казус за собствеността на сградата на бившия партиен дом, на която принципал е МРРБ. На съвместна пресконференция днес кметът Иво Димов, председателят на ОбС Гергана Кръстева, председателят на Районния съд Иван Маринов и Районният прокурор Атанас Пълхутев дадоха потробности по казуса.

    Сградата, в която днес се помещават Районния съд и прокуратура е актувана като общинска собственост от 1995 година, а от миналата година вървят съдебни дела между Общината и държавата.

    "Още през  2012 г. обикалях министерства и успях да постигна договореност, част от сградата, където се намира съда да бъде продадена на Министерството на правосъдието. За съжаление тогава Общинският съвет тогава не гласува предложението по политически причини и както се казва "птичето, което веднъж каца на рамото - отлетя", коментира Иво Димов.

    Градоначалникът смята, че в момента приемането на тази спогодба е разумното решение. Общината ще загуби около 2000 лв. от наеми на помещенията в бившия партиен дом, но това е приемливо според него.

    В предложението за спогодба се посочва, че държавата ще стане стопанин на тази част от масивната сграда, където се намират се помещават Районния съд и прокуратура, нотариусите, а също и канторите на адвокати,офисите на синдикални организации, офиса на НИО и др. Останалата част от сградата, където се намира банка ЦКБ и мебелната зала, заедно с отдел "Приходи" се предлага да остане на Общината.

    По темата не са страна Районния съд и прокуратурата, но техните представители - Иван Маринов и Атанас Пълхутев заявиха, че се решават на разумно решение на проблема, тъй като от години са потърпевши.

    На срещата с медиите бе повдигнат и друг въпрос - дали Димитровград ще има Районен съд след влизане в сила на новата съдебна карта. Засега са покрити почти всички критерий в полза на това града да има такава институция, заяви председателят на съда Иван Маринов. Наличието на собствена сграда е един от тези критерии, а тукашните магистрати се надяват на положително решение. 

    Стана ясно, че няма гаранции дали след евентуалното приемане на спогодбата, сградата на бившия партиен дом ще продължи да се ползва от съда и прокуратурата. Решението е единствено на Висшия съдебен съвет, а министърът на правосъдието може само да отправи своята препоръка към магистратите, припомни Иво Димов.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини