Представиха каталог за историята и обичаите на ромското население

    Конференция в рамките на проекта за ремонт на сградите на музея и библиотеката в Димитровград се проведе днес в зала "Гросето". Целта й бе представяне на каталог "История и обичаи на ромското население".

    Една от насоките на проекта е приобщаване на ромската общост към културните институции, каза зам.кметът на Димитровград Яшо Минков. По изискване на донорите на проекта, трябва да бъдат извършени и дейности за интегриране на ромите към културния живот. В случая с този проект усилията са насочени и към проучване на нравите и обичаите на ромското население в кв."Изток", посочи Минков.

    Той припомни, че към финал вървят и ремонтните дейности на сградите на музея и библиотеката, което ще се случи след месец - месец и половина. Подчерта отново стореното за подобряване на достъпността на архитектурната среда, както и въвеждането на нови технологии, които могат да позват посетителите на двете културни институции. Сред тях е и витруалното посещение на музея, която може да бъде направена на сайта на култулната институция.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мина
      4 0
      18:27, 27 юни 2016
      Да изучаваме нравите и обичаите на ромите? Че то всички сме запознати и потърпевши от техните нрави и обичаи.Те само се плодят, крадат,защото ги мързи да работят здраво, и за тях е въпрос на чест да прецакат българин.Не зная кои са донорите на проекта , но ще бъде по-полезно за циганите, ако с тези пари се създаде база , в която да ги обучават на практически умения - зеленчукопроизводство,овощарство, строителни умения,шиене,готварство. Толкова земя пустее - защо не им дадат общинска земя срещу символична цена и да ги насърчат да я обработват.Те бързо се учат.Вместо това , да им изучаваме историята и обичаите.Що не го включим в програмата на учениците наравно с български и математика.
    Последни новини