Хърватия забрани... коледните тържества и подаръци от бюджета

Правителството на Хърватия забрани всички коледни и новогодишни тържества и подаръци в държавните институции и компании като част от мерките за съкращаване на разходите, съобщи Ройтерс.


Властите се опитват да задържат балансиран бюджета си за 2009г., което би се случило за пръв път откакто страната стана независима през 1991г. Министрите предлагат и замразяване на заплатите като борба с глобалната криза.


"Забраняваме на всички разпоредители с бюджетни средства да организират каквито и да е коледни и новогодишни приеми или да купуват подаръци. Правителството също така изисква от държавните компании да намалят разходите си", заяви премиерът Иво Санадер на заседание на Министерския съвет.


Ройтерс припомня, че купоните по Нова година в администрацията и държавните фирми са се превърнали в обичай и пресата обширно отразява колко пищни са били те и кой шеф какви скъпи подаръци е получил на тях.


Засега Хърватия успява да се защити от световната криза, но анализатори предупреждават за много тежка 2009г. и рязък спад на приходите от туризма.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини