Българка е на път да вземе властта във Бразилия

Полубългарка се стяга да се бори за най-високия държавен пост в най-голямата и силна в икономическо отношение страна в Южна Америка - Бразилия. Харизматичният президент Луис Инасио Лула да Силва я посочи вчера за кандидат за наследник на поста му на изборите през 2010 г. Това е първият народен вот от 20 години насам, на който той няма да участва.

Дилма Русеф е бивша министърка на енергетиката и сегашен шеф на кабинета на Лула да Силва с ранг министър. Тя оглавява и държавната петролна компания "Петробраз". "Искам Бразилия след мен да бъде управлявана от жена и вече съществува подходящата личност. Това е Дилма Русеф", обяви Лула да Силва след аудиенция при папа Бенедикт XVI във Ватикана. И започна с признанията, първото от които бе, че още не я е уведомил за решението си.

Издигането на кандидатурата на Русеф обаче трябва да стане от името на партията, в която и двамата членуват - Партията на работниците (ПР). Именно там е проблемът, който самият сегашен бразилски президент признава. Партията трудно ще приеме Русеф като кандидат за наследяването на длъжността му, не за друго, а защото дамата никога не е заемала пост в партията и няма влияние сред другарите си. "Няма да й е лесно на Дилма да спечели", продължава с признанията си Лула да Силва. Понеже и неговата популярност вече не е достатъчна да осигури победата на нашенката. Както е показал случаят с последните местни избори, при които кандидатката на партията и лично лансираната от него, Марта Суплиси, за кмет на Сао Пауло претърпя поражение.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини