Съмнителни проекти и в училищна европрограма

Ръководството на Министерството на образованието и науката има съмнения за още проекти, спечелили европейско финансиране в разрез с правилата по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Става въпрос за проекти по процедурата за образователна интеграция на ученици.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева, която днес представи резултатите от вътрешната проверка по сигнал за нередности в процедурата за интеграция на деца от малцинствата в детските градини. Бяха проверени всички 62 проекта, спечелили финансиране. Проверката потвърди, че 3 сдружения са се опитали да източат европейско финансиране: едни и същи хора са регистрирали сдружения на един и същи адрес и са спечелили безвъзмездно финансиране с различни проекти, заобикаляйки принципите за избягване на двойното финансиране и неналичие на свързани лица.

С тях няма да бъдат сключени договори, категорична бе министър Кунева.

Проверката в училищната програма започва тепърва, така че на този етап не могат да бъдат дадени подробности, но може да се каже, че става въпрос за същите лица, подали идентични проекти в процедурата за детските градини, каза министър Кунева.

За да бъдат одобрени, проектите се пресяват от главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми". Неин главен ръководител е Иван Модев. Днес министър Кунева обяви, че отнема контрола над оперативната програма от него и лично ще следи как се разпределя финансирането - общо 1.37 млрд. лева за цялата оперативна програма.

Кунева отклони въпроса на репортера на OFFNews дали на фона на констатираните дотук нарушения Иван Модев ще остане на поста си. Тя не отговори и на въпроса ни колко точно са проектите близнаци, одобрени за финансиране. Първоначално огласеният от МОН брой беше 3, след което OFFNews откри още един, четвърти проект. По наша информация проектите близнаци са двойно повече.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини