Милионер-вандал заловен във Британската библиотека

Днес в Лондон започва процесът срещу американския милионер от ирански произход
- Фархад Хакимзадех, който изрязал илюстрациите и картите от десетки странинни книги и атласи. Искът срещу него е подаден от Британската библиотека, на която вандалът нанесъл щети на стойност 400 000 британски лири. От статия на The Independent разбираме, че библиотеката сама заловила крадецът след сложно разследване.

60-годишният Хакимзадех се признал за виновен в кражба и продажба на 10 книги,принадлежащи на Британската библиотека и 4 тома от Оксфордската
Бодлеанска библиотека. Няколко от откраднатите карти и илюстрации били открити от полицията в лондонската квартира на милионера.

Служителите на Британската библиотека започнали издирването на човека, изрязващ страници от старинните книги още през 2006 година.Те бързо установили, че това е Фархад Хакимзадех, тъй като той бил ползвал 842 заглавия, 150 от които били повредени.Библиотеката се свързала с милионера, оглавяващ по това време благотворителната организация Iran Heritage Foundation, която пропагандирала културата и историята на Иран. Хакимзадех отрекъл обвиненията.Тогава библиотекарите се обърнали към полицията, която намерила доказателства за
вината му.

От ръката на вандала са пострадали произведения като - най-старото издание на "История на Китай" от йезуита Матео Ричи (1621) и антологията "Novus Orbis" с карта на света нарисувана от Ханс Холбейн-младши. Британската библиотека смята, че нанесените щети от Хакимзадех са непоправими.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини