Акад. Васил Сгурев: На прага сме на четвърта индустриална революция

    Положителните примери в икономиката на страната ни през годините на прехода представи в Димитровград тази вечер акад.Васил Сгурев. Почетният гражданин на Димитровград гостува тук в рамките на програмата за празника на града, за да говори на тема „Деиндустриализацията на България”. Срещата в зала "Гросето" предизвика интерес.

    "Не бива да гледаме носталгично назад, а повече напред. Ето например, въпреки икономическата криза има отрасли у нас, които бележат напредък - това са електротехника и електроника, където има 37% увеличение на производството", каза Сгурев. По думите му, България има опит в износа на малки и средни ел.двигатели, което се вижда от ръста в последните години. Сгурев сподели, че е бил приятно изненадан от факта, че край Димитровград ще се строи завод за кабели и кабелни инсталации, а и такъв за фарове. Той бе на мнение, че у нас трябва да се търсят подобни производства, които осигуряват работа на хората, тъй като страна ни не разполага с подземни богаства.

    Увеличение с 16% на Брутния вътрешен продукт на България от 2007 година насам отчете на срещата акад.Сгурев. Според него, в това отношение страната ни е била изпреварена от Словения и Румъния.

    Академикът заяви, че сме на прага на четвърта индустриална революция. Категоричен бе, че предстои още по- сериозно навлизане на новите технологии в промишлеността. Посочи и страните, където това вече се случва с изключително бързи темпове като Китай. Европейският съюз изостава в това отношение, спрямо САЩ, смята Васил Сгурев.

    Кметът на Димитровград Иво Димов подкрепи думите на академика и сподели, че след като успя да спечели доверието на инвеститорите да изберат Димитровград, за новите си производствени мощности, сега намеренията му са в града да бъде открит филиал на Техническия университет, който да подготвя кадри за Язаки, Са-ба и Щрабак, които откриват свои заводи на територията на община Димитровград.

    "В Димитровград определено се работи с планирано и с мисъл и съм се убедила в това в хода на съвместната ни работа с местната власт в Димитровград" каза Райна Йовчева в подкрепа на думите на кмета, че предпочита да реализира три проекта, но те да са с ефективна и с полза за хората, отколкото да се харчат европейски средства безотговорно. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини