Млад мъж подкара кола с лика и стихове на Иван Вазов

29-годишен мъж от великотърновското село Самоводене изписа автомобила си със стихове на Иван Вазов и сложи на предния капак лика на поета.

Колата на Деян Здравков се превръща в истинска атракция всеки път, когато младият мъж застане зад волана и я подкара във Велико Търново, съобщиха местният в. "Борба" и bTV. 

20-годишният автомобил на Деян отскоро е облепен с лика на великия български поет Иван Вазов и с три от най-хубавите му произведения. Патриотичното возило, както самият собственик го нарича, не остава незабелязано и често пъти дори непознати хора спират и се снимат до колата. 

Деян вярва, че с този жест на уважение към патриарха на българската литература ще събуди позаспалия родолюбив дух и ще провокира повече сънародници да отдадат почит на националните ни герои и будители. 

Идеята за облицовката на колата на 29-годишния самоводчанин с образа на Вазов датира от няколко години.

Капакът на колата ми беше повреден и имаше нужда от ремонт. Реших да изляза от рамките на стандартното и традиционното и да осъществя идеята си за отдаване на почит към великите българи. Иван Вазов ми е идол и знам наизуст стихотворенията му“, сподели собственикът на патриотичното возило. 

Според него най-силните произведения на Вазов са „Опълченците на Шипка“, „Възпоминания от Батак“ и одата „Кочо“ и именно тях избрал да украсят колата му. 

Самият Деян определя себе си като истински патриот, закърмен с любов към всичко българско и родно.

Младият мъж, който се занимава със строителство, сподели, че чувството му за патриотизъм се е изострило още в детските години благодарение на неговата учителка по български език и литература Венета Анастасова. 

Деян Здравков призова младите хора да четат българска литература и история и да си спомнят откъде сме дошли. Надява се да има повече хора, които да последват примера му.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини