Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов с концерт и валидиране на юбилейна марка, съобщава БТА.

На 27 юни (по стар стил) 1850 г. в Сопот е роден патриархът на българската литература Иван Вазов.

Иван Минчов Вазов е писател, поет, драматург, публицист, почетен член на БАН (1921), почетен доктор на филологическите науки. Брат на офицерите от Българската армия Георги Вазов и Владимир Вазов. Учи при Партений Белчев и Ботьо Петков, а след това в Пловдивската гимназия.

През 1870 г. е изпратен в Румъния да практикува търговия при чичо си, но бяга в Браила, където попада в средите на българските хъшове. В периода 1872 - 1873 г. учителства в България. През 1875 г.става член на революционния комитет в Сопот. След избухването на Априлското въстание 1876 г. емигрира през Цариград в Румъния. Първата му стихосбирка е "Пряпорец и гусла" (1871), последвана от "Тъгите на България" (1877). През Руско-турската война (1877 - 1878) пише трета стихосбирка "Избавление". След Освобождението се премества в Пловдив, където развива активна обществено-политическа и публицистична дейност. Заедно с Константин Величков описва в продължение на 5 год. в-к "Народний глас", главен редактор е на сп. "Наука", съставител на литературното сп. "Зора" (1885).

Отново с К. Величков участва в съставителството на двутомната "Българска христоматия" (1884). От това време са поетичният цикъл "Епопея на забравените", повестта "Чичовци" и др. През есента на 1886 г. напуска България и се установява в Одеса. През 1894 г. излиза романът "Под игото", последван от драмата "Хъшове" (1894) и романа "Нова земя" (1896). От 1889 г. живее в София. Издава сп. "Денница". От 1897 до 1899 г. е министър на народната просвета в кабинета на Константин Стоилов. По време на войните създава високопатриотични песни, с които възпява героизма на българския войник. Автор е на многобройни пътеписи, есета, статии и исторически повести. Носител на ордена "Св. равноапостоли Кирил и Методий" (1920). Произведенията му са преведени на около 50 езика.

Столичната община организира на тази дата две събития, посветени на бележитата годишнина. От 11.00 ч. в Регионалния исторически музей - София ще бъде валидирана пощенска марка с лика на Вазов. Автор на художествения проект е Вилиам Китанов.

От 18.00 ч. на Платформа А6 зад НДК ще се състои концерт "На теб, Българийо свещенна, покланям песни си сега", в който ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и актьорът Янко Лозанов. Входът е свободен при спазване на изискванията за дистанция. Платформа А6 разполага с 500 седящи места, публиката ще бъде допускана от 17.15 часа.

Инициативите за честване на годишнината от рождението на Иван Вазов ще продължат и на 9 юли, когато по нов стил се отбелязва датата на рождението му.

Проявите са част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини