Наблюдаваха Супер Луна в Димитровград въпреки облаците

    Облачна пелена попречи на димитровградчани да видят ясно Супер Луната от двора на Планетариум "Джордано Бруно". В 17:30 часа тази вечер започна организирано наблюдение, което ще продължи до 22:00 часа.

    Десетина родители и деца бяха сред първите желаещи да видят най-голямата Луна от 70 години насам. Младо семейство разказа, че е тук, защото иска да наблюдава с помощта на телескоп явлението, заедно с двете си деца. Въпреки облаците, хората не се отказваха и изчакваха "прозорец", който ще им позволи да зърнат спътника на Земята в цялата си прелест.

    "Съвпадение на пълнолунието с перигея е т.нар.Супер Луна, а терминът е измислен от американски журналисти през 1979 г.", разказа директорът на Планетариум Димитър Кокотанетов. Поясни, че разликата при явлението тази година е в това, че Луната е почти 14 пъти по-голяма, отколкото в най-отдалечената си точка и близо 30% по-ярка. 

    От Планетариума се надяват, въпреки облачното време да направят и снимки на Супер Луната, които да послужат при работа и изследвания в школата по астрономия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини