Организират наблюдение на "Супер Луната" в Димитровград

    Димитровградският планетариум "Джордано Бруно" в парк "Вапцаров" организира наблюдение на т.нар. Супер Луна. То ще бъде на 14 ноември, понеделник във времето от 17:30 до 22:00 часа. Всеки желаещ може да наблюдава явлението с помощта на телескопи, като организаторите се надяват на подходящо време. 

    Астрономическото явление представлява съвпадение между пълнолунието и перигея - момента на най-голямо сближаване на Луната и Земята. Това става в следствие на елиптичната орбита, по която Луната се движи около Земята. Благодарение на това, от Земята се наблюдава по- голям размер на лунния диск, както и повишаване на яркостта на Луната, поясни шефът на НАОП "Джордано Бруно" Димитър Кокотанеков.

    "Супер Луната" не е рядко срещано явление, но предстоящото пълнолуние ще съвпадне с лунния перигей и затова ще може да се наблюдава най-голямата Луна за последните 70 години. Спътникът ще бъде толкова близо до Земята за първи път от 1948 година насам. Следващият път когато Луната ще се приближи така максимално до Земята е на 25 ноември 2034 година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини