Работилница за изработване на истински родопски сурвачки отвори днес врати в РИМ Смолян

Как се изработват автентични родопски сурвачки, ще се учат децата от Смолян в поредната музейна работилница, която се организира преди Коледа от Регионалният исторически музей. Тя вече е традиционна и се радва на голям интерес от малките и по - големи деца в областния град.

В дните от 12  до 16 декември от 14.00 до16.00 часа тя ще бъде отворена за малките творци, които първо получават урок за традициите около празниците Коледа и Сурва, след което украсяват своите сурвачки под ръководството на специалистите от Музея, които обстойно ги запознават със символиката на обредните елементи-огън,трапеза,коледуване и сурвакане. Сурвакането е един от на-жизнерадостните и устойчиви български обичаи, разпространен навсякъде в България.

Материалите се осигуряват от РИМ, единственото е необходимо да се направи предварителна заявка. Таксата за участие е 1 лев на дете, а най-добрите образци ще бъдат изложени в експозиционните зали на музея, като израз на съхранени традиции и творчество по отношение на форма, колорит и съчетание на материали.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини