Лошото време пречи за издирването на изчезналия турист

Поради лошото време армията и полицията няма да се включат в спасителната акция в издирването на изчезналия турист в Стара планина.

Вчера премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди армията и полицията да се включат в издирването на изчезналия. По план в спасителната операция трябваше да се включи хеликоптер. 

"Получихме информация, че времето на хижа "Васил Левски” се е влошило. Духа силен вятър и вали сняг. В издирвателните дейности ще се включат само спасители от Троян, Карлово, Калофер и национален парк "Централен Балкан”. 

Дали може да излети хеликоптера, трябва да се прецени внимателно. Според мен днес с него няма да може да се свърши никаква работа, защото видимостта в планината е силно намалена. Ще се търси основно в района около хижата", заяви Христо Стаматов, който е началник на Спасителния отряд в Карлово по Нова ТВ. 

Четири отряда на Планинска спасителна служба ще се включват в акцията, заяви пред БНТ дежурният планински спасител Иван Драгостинов. В акцията ще бъдат включени и планински кучета.

Иван Драгостинов каза още, че мобилните оператори са се отзовали бързо в спасителните дейности, но без резултат. 

"Той е засечен само от една клетка, което означава, че радиусът е голям и не може да бъде локализиран", каза Драгостинов. 

До момента спасителите не са намерили никакви следи от мъжа, всичко е завято. Те търсят следи на видимо разстояние, гледат за различни цветове, макар че той е облечен с камуфлажни дрехи.

Издирването днес продължава в по-голям мащаб, каза тази сутрин по bTV Христо Стаматов, началник на отряд ПСС – Карлово. 

„Ще тръгнат спасители от страна в посока Калофер. Ще има подход откъм хижа "Рай" към хижа "Васил Левски". От Карлово ще тръгнат спасители, които ще се качат през хижа Равнец и основно по ждрелото на Стара река и там по един приток откъм Стара река – Малката река, ще се отделят и ще минат по един ръб, за да проверят едни отдалечени овчарски заслони. Далече са, но все пак трябва да ги проверим и тези места”

Сборният пункт е хижа "Васил Левски”, където е ръководителят на акцията. Целта е късният следобед да се съберат всички спасители там, допълни Христо Стаматов. По думите му в Балкана времето се влошава, започва снеговалеж, вятърът е усилен, температурата е под минус 10 градуса.

Слизайки от връх Жълтец към "Васил Левски" няма покритие на мобилните оператори. Затова именно спасителите се насочват към тази местност. 

Групата, която е от вчера в планината, ще търси в подножието на връх Жълтец, където има едни скални падове и високи места със скали, където ще отидат да оглеждат и ще проверяват по-отдалечените подслони и колиби, където може да се е приютил за лошото време, обясни още спасителят. 

Трудно се оцелява в планината при такова време, иска се много силна подготовка и екипировка, каза още Христо Стаматов.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини