Приеха декларация срещу изграждането на бежански центрове в община Димитровград

Общинският съвет в Димитровград прие единодушно декларация срещу изграждането на бежански центрове от отворен и затворен тип на територията на общината. Предложението внесе сесийната група на "Да за Димитровград" и то бе част от дневния ред на днешната сесия.

В подкрепа на документа гласуваха всички 32-ма съветници в зала "Гросето". Преди да приемат декларацията, общинарите не пропуснаха традиционните спорове и дебати. Пръв думата взе кметът Иво Димов, който каза, че никога Димитровград не се е спрягал като място за разполагане на бежански център.

"Подкрепям декларацията, защото мисля, че всеки един трезвомислещ човек би направил така. Бих бил много щастлив, ако тази декларация има определен ефект, но тя е прах в очите на хората", заяви Димов. Той смята, че въпросната декларация вече е безмислена.

По думите му,  одавна си е свършил работата - територията на бившите казарми в Димитроград, които се спрягаха за център вече са публична общинска собственост, за да бъдат пресечени всякакви опити това да се случи. За пореден път стана ясно, че бежански център няма да се изгражда и в бившия строителен техникум. Сградата там вече е общинска собственост. 

"Никой, включително и държавата няма право да се разпорежда с общинска собственост, право има само Общинският съвет", каза градоначалникът. Допълни, че с декларации нещата не се случват, а това става с конкретни действия. Накрая каза, че докато е кмет няма да позволи това да се случи.

"Това е една нормална, принципна позиция на Общинския съвет, ние не сме против бежанците, те са изстрадали хора. Но да идват хора, които създават проблеми, това е нещо, което трябва да се предотврати и да не се случва в Димитровград", заяви в отговор Стефан Димитров от "Да за Димитровград".

В дебатите се намеси и Коста Костов от ГЕРБ. Той припомни, че проблема е сериозен и касае цялата димитровградска общественост и българския народ. Костов призова да не се спекулира с темата и допълни, че ще подкрепи декрарацията, за да има спокойствие у гражданите.

Думата взе и Мартин Колев от "Да за Димитровград". Според него, в обществото все още е на дневен ред темата за разкриването на бежански център в Димитровград. "Една такава декларация е в наша обща полза, още веднъж да потвърдим, че такова нещо няма намерение да се прави - както от кмета, така и от Общинския съвет", бяха думите на Колев. На финала на дебатите всички съветници гласуваха "за" приемането на декларацията.

Видео репотаж по темата - вижте тук!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ду
    дух
    1 0
    18:05, 23 дек 2016
    Я да са махате с тия бежанци от харманли се чудяд как да ги махат защото имат проблеми с тях тука ще ги взимаме.
  • 2
    Jo
    jokin
    0 0
    21:05, 27 дек 2016
    Катето и стефан,имат достатъчно места,в кооперациите,хотелите край морето,да си ги вземат у тях,не да предлагат на съгражданите си.

Видеа по темата

Последни новини