Агенция "Митници" отчете 6.8% ръст на приходите от акциз през 2016 г.

През миналата година Агенция "Митници" е събрала 8.3 млрд. лв., става ясно от годишния доклад на институцията. Сумата е с 3.5% над планираното в Закона за бюджета (ЗДБРБ) за миналата година и с 2.4% повече от отчетеното през 2015 г. Въпреки това приходите от ДДС от внос са по-малко на годишна база, като от агенцията обясняват това с ниските цени на петрола и останалите суровини.

Приходите от акцизи нарастват с 6.8% на годишна база и достигат 4.9 млрд. лв. Общият размер на акциза надвишава планираната в бюджета сума с 4.4%. Близо половината от постъпленията са от акциз върху цигарите – 2.3 млрд. лв. (ръст от 11% спрямо 2015 г.). Една част от увеличението се дължи на по-високия акциз, друга - на изсветляване на сектора. От митниците отчитат почти 50% ръст на годишна база на задържаните цигари.
Постъпленията от акциз върху горивата са 2.2 млрд. лв., основно от внос на газьол (дизелово гориво) и керосин (общо 1.8 млрд. лв.).

Другото сериозно перо са приходите от ДДС от вноса, които са 3.3 млрд. лв. през 2016 г. Сумата е над планираната стойност в ЗДБРБ, но е по-ниска от отчетената през предходната година – със 103 млн. лв., или с 3.1% на годишна база. Спадът не е изненада, тъй като през 2016 г. се понижиха борсовите цени на суровините. Така, въпреки че има ръст на внесените количества, в номинална стойност импортът е по-малко. Така събраният ДДС от внос на горива и смазочни материали спрямо 2015 г. е със 149 млн. лв. по-малко.

Приходите от ДДС при внос на инвестиционни стоки и транспортно оборудване обаче нарастват до 629 млн. лв. (9.5% на годишна база). Само при инвестиционните стоки увеличението е с 8.9% повече внесени количества спрямо 2015 г. и събираемост на средства в размер на 469 млн. лв.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини