Цар на лозята избраха в Голямо Асеново на Трифоновден

    На Трифоновден Цар на лозята избраха в димитровградското село Голямо Асеново. Там по традиция отбелязват празника на лозарите и винарите на днешния 1 февруари. За 6-та поредна година с короната се окичи 63-годишния Господин Господинов. Той прави вино вече 40 години. Казва, че хубавата напитка зависи от сорта грозде и старанието, което влага винарят.

    Началото на празника в Голямо Асеново постави литургия, отслужена от отец Христо в местния храм "Рождество Богородично". Шествие, начело на което бе Царят на лозята премина през селото и стигна до дома на Иван Цветанов. Там се състоя традиционното зарязване в лозов масив. За здраве и берекет това сториха кметът на селото Пенка Иванова, местният арендатор Митю Вълчев, отец Христо и новоизбрания Цар на лозята.

    С песни и пожелания за богата реколта и хубаво вино шествието се отправи към центъра на селото, където се изигра мъжко хоро. Добри добиви в земеделието очакват стопаните в Голямо Асеново тази година. Каазват, че дебелият сняг ще донесе дебел комат и висок грозд.

    Виедо репортаж от Голямо Асеново - вижте тук 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини