В Сеул са нащрек след убийството в Малайзия

Премиерът на Южна Корея Хуан Кхьо-ан свика днес Съвета за национална сигурност, предадоха Ройтерс и БТА.

Повод бе смъртта на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Ким Чен-нам беше намерен мъртъв в Малайзия, съобщиха местните власти. 

Южнокорейското правителство потвърди днес, че убитият в Малайзия мъж е действително завареният брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, както вчера съобщиха няколко медии, предаде Франс прес.

"Нашето правителство е сигурно, че убитият човек е Ким Чен-нам", заяви говорителят на южнокорейското министерство на националното обединение.

По-рано днес премиерът Хуан Кхьо-ан заяви на заседание на съвета за национална сигурност , че извършеното в понеделник убийство показва "бруталността и нечовешката същност на севернокорейския режим".

Той подчерта, че Сеул работи в тясно сътрудничество с властите на Малайзия, за да се опитат да хвърлят светлина върху това мистериозно убийство.

Според южнокорейската телевизия Чосон, 45-годишният Ким Чен-нам бил прободен с отровни игли от две неидентифицирани жени на летището в Куала Лумпур. Двете жени избягали от местопрестъплението с такси. Ким Чен-нам починал на път за болницата.

Но служител на полицията в Малайзия, цитиран от Ройтерс, каза, че причината за смъртта още не е установена. 

Южнокорейският в. "Чунан илбо" съобщи днес, позовавайки се на осведомени източници, че Ким Чен-нам, който през последните години живее зад граница, смятал да емигрира в Южна Корея. Според вестника, цитиран от ТАСС, той бил убит, защото Пхенян искал да му попречи да стори това. 

Вашингтон е твърдо убеден, че севернокорейски агенти са убили Ким Чен-нам , съобщи ненаименуван източник от американското правителство, цитиран от Ройтерс.

Властите в САЩ обаче все още не са изяснили как точно е бил убит Ким Чен-нам, посочи източникът.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини