До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии.

Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента.150 млн. европейци страдат от хронични алергии.

До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии. 250 000 годишно са смъртните случаи от астма.

„Симптомите на алергия много често се подценяват. Те обикновено са кихане, водниста секреция, запушване на носа. За съжаление, неща, които човек неглижира”, заяви в студиото на Нова телевизия д-р Анна Валериева от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница. 

Поленовите зърна, попадайки върху лигавицата на алергични хора, предизвикват симптомите на сенна хрема, алергичен конюнктивит, алергична астма в по-тежките случаи и предизвикват сериозен дискомфорт в продължение на месеци, като периодът може да обхване пролетта и лятото, каза специалистът.

Близо половината от пациентите с алергии не получават лесно правилната диагноза от първия път, сочат данни на Европейската академия по алергология.

Всеки трети с алергична хрема заплашен от астма В 40 на сто от случаите, ако алергичен ринит не бива лекуван по правилния начин, той преминава в алергична астма, каза д-р Валериева. 

Тя е категорична, че колкото по-рано и по-бързо се постави диагнозата, ако се касае за алергия, толкова по-малко ще са усложненията.

Факторите, които влияят за развитието на алергии, са много. Има генетични фактори, които дават още с раждането на детето предразположеност. След това има редица фактори от средата, които влияят върху това да се развие вече клинично алергията. През последните години се смята, че факторите на средата са наистина много важни.

Според статистиката през 1900 година 0.1 на сто от хората са имали алергичен ринит, а към момента 25 на сто от европейците биха могли в някоя от страните да имат такъв тип алергия.

Набеждават се много фактори от средата като стерилния начин на живот, високоенергийната диета на хранене, различни замърсители на въздуха. Стерилният начин на живот от най-ранна детска възраст предразполага не към толерантност към средата, а към алергизиране. 

Източник: novatv.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ге
    Георги
    1 0
    16:37, 9 апр 2017
    С тази отровна храна, която ядем дори и по-скоро!
Последни новини