Откриха кът с историята на ракетното поделение край Димитровград

    Кът, посветен на дейността на 17-ти отделен ракетен дивизион край Димитровград бе открит днес в една от залите на Историческия музей.  Инициативата е на военнослужещите, работили в дивизиона. Голяма част от тях присъстваха на откриването, заедно със семействата си.

    "Много хора откликнаха на идеята да се направи кът за ракетния дивизион. Това е съвсем кратка история на поделението, която успяхме да съберем", сподели полк. инж. Бисер Маринов, който е бил един от началниците на ракетния дивизион.

    Музейната сбирка представя чрез снимки част от ръководството на поделението и част от оборудването му. Показани са и два макета на пускови установки на два комплекса, които са били на въоръжение там. Има издаден и албум с историята на дивизиона в последните години.

    Дивизионът е формиран през октомври 1963 година в Димитровград. Бил е основното конвенционално-ядрено ударно средство на 17-та мото стрелкова дивизия с щаб в Хасково. Поделението е разформировано през юни 1998 година.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бр
      Браво
      8 0
      06:04, 21 май 2017
      Браво, Вие сте истински патриоти! Разбирам чувствата Ви уважаеми ракетчици! Достойните защитници на Родината! Няма да забравя сълзите на полковник, началник на висшето военно-артилерийско училище при закриване на ракетни войски. Във вашите действия, чрез откриване на кът с историята на ракетното поделение показва, че още сме живи. Споменът за тази дейност показва, че това е било необходимост, независимо от будните нощи, мразовитите дни и несгоди.
    Последни новини