Избраха най-добър майстор на пуската в димитровградското село Ябълково

    32-годишният Атанас Атанасов стана победител в първото издание на "Празинка на пуската и студената бира" в димитровградското село Ябълково. Негово местно творение впечатли най-много  журито, както с външния си вид, така и с вкусовите си качества. На второто място се класира Георги Панчев. Третото място си поделиха двама участници в конкурса - Иван Ничев и Васил Мързев. Общо участниците в надпреварата бяха 11.

    В журито, което определи най-добрия майстор на пуска бяха председателят на ОбС Гергана Кръстева, кметът на Горски извор Янко Янев и майстор -готвачът от Димитровград Бай Миле. Победителят Атанас сподели, че прави пуски повече от 10 години. Те са по стара рецепта на семейството, пазена в тайна.

    Жителите на Ябълково, които се славят като едни от най-добрите майстори на свинския деликатес разкриват че от значение за приготвянето му са месото, подправките и начина на сушене и съхранение. Затова дори и през летните месеци пуската може да се консумира без проблем, убедени са ябълковци.

    Да съхранят и предадат на поколенията тази автентична традиция пожела на участниците Гергана Кръстева при връчване на отличията в края на празника. Организаторите си пожелаха догодина повече участници в конкурса и гости. За доброто настоение в Ябълково се погрижиха танцовата група от Горски извор и група "Нашенци" от НЧ"Васил Левски - 2003".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини