ЕП прие резолюция за прекратяване на преговорите ЕС-Турция

Европарламентът прие резолюция, в която призова за прекратяване на предприсъединителните преговори с Турция, ако Анкара продължи с промените в конституцията.

В документа се отчита отстъпление на Турция в областта на правовата държава и свободата на медиите. Евродепутатите осъждат опита за преврат, но намират отговора на правителството за непропорционален.

Евродепутатите призоваха за незабавно спиране на преговорите за присъединяване на Турция в ЕС, ако конституционната реформа остане непроменена, съобщи пресслужбата на Европейския парламент. 

Евродепутатите са загрижени за влошаването на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията. Те остро осъждат заявената от президента на Турция многократна подкрепа за въвеждане на смъртното наказание. 

ЕП припомня, че това би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би довело до незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС. 

Евродепутатите подчертават, че 2016 г. беше трудна за населението на Турция в резултат от продължаващата война в Сирия, големия брой бежанци, поредицата терористични удари и опита за преврат. 

Те осъждат опита за преврат и изразяват солидарността си с народа на Турция, но са на мнение, че взетите от правителството мерки са несъразмерни и имат отрицателно въздействие върху голяма брой граждани. Става дума за масовото освобождаване на държавни служители, закриване на медии, арестите на журналисти, съдии, защитници на правата на човека, както и затварянето на училища и университети.

Резолюцията беше приета с 477 гласа "за", 64 "против и 97 въздържали се. Процедурата за прекратяване на преговори за присъединяване към ЕС е изложена в член 5 от Рамката за преговори с Турция. В текста се посочва, че в случай на тежко и продължаващо нарушаване на принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека, основните свободи и върховенството на закона, които са основни за ЕС, ЕК по своя инициатива или искане от една трета от държавите от Общността може да препоръча временно прекратяване на преговорите и условия за евентуално им възобновяване. 

Турция не приема резолюцията на Европейския парламент

Турският министър за ЕС Йомер Челик заяви, че Турция не приема гласуваната от Европейския парламент резолюция. Челик посочи, че резолюцията няма юридическа сила и обвързващ характер, съобщава в."Миллиет". Той каза, че тя съдържа редица формулировки, които не са обективни и надеждни.

Ясно е, че въпросната резолюция, която се разбира, че е подготвена пристрастно и необективно, за да послужи на определени среди, няма да има положителен принос за нашите отношения, заяви говорителят на турското външно министерство Хюсеин Мюфтюоглу.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини