Медиен бос започна война с данъчните

Сигнали за корупция и нерегламентиран натиск от страна на данъчни служители започват да събират в Бургас. Инициативата е на учредения Комитет за гражданска нетърпимост и защита от беззаконието в НАП- Бургас. Членовете му поставиха урна в центъра на града, където всеки, който се определя като жертва на данъчната администрация, може да остави информация. За по-малко от час над 100 бургазлии подкрепиха инициативата.

"Целта на кампанията е да накара хората да не се страхуват и да се противопоставят публично на това, което се случва в Бургас, казват организаторите. Сигналите за корупция ще бъдат предоставени на полицията, която в момента разследва бургаската приходна агенция", обясниха организаторите.

Според Тодор Ненов строителен предприемач и участник в новосформирания комитет "Корупцията за съжаление е начин на живот за огромна част от ревизиращите екипи в НАП-Бургас, за техните преки ръководители и директори. Тук се работи избирателно и се прилагат двойни стандарти. Те вземат пари не само да си затворят очите за данъчни нарушения, но и от 100% изрядни фирми. Това нагло отношение провокира гражданиски протести на обществеността и бизнеса в Бургас. Схемата е проста – съставят ви напълно измислен и незаконосъобразен ревизионен акт за сериозна сума, който обаче сте длъжни незабавно да платите, независимо дали го обжалвате. Законодателен абсурд, който е факт. За да не случи това, актуалната към момента тарифа за строителните фирми в Бургас е 20,000 лева в брой „под масата".

Строителни фирми от града подготвят колектвен съдебен иск срещу НАП-Бургас в размер на 12,000,000лв. за незаконосъобрано съставени ревизионни актове.

Председателят на новосформираниря инициативен комитет и собственик на няколко медии в Бургас Георги Стоянов, също твърди, че е жертва на некоректно отношение от страна на данъчните служители. „Обвинявам шефовете на бургаската приходна агенция в грубо потъпкване на данъчното законодателство. Неспазвнето на закона е постоянна практика в НАП-Бургас и за това носят конкретна отговорност Румяна Дулева и Димитър Минчев. Подробна информация за нарушаването на законите от страна на тези двама ръководители съм подал в полицията и до новия изпълнителен директор на НАП Красимир Стефанов.", заяви Стоянов.

В същото време от НАП- Бургас обявиха, че издирват медийния бос Георги Стоянов, за да му връчат ревизионен акт. Обвиняват го в източване на ДДС с особено голяма стойност. В съобщението до медиите пише: "днес – до 17.30 часа, приключва процедурата по оповестяване на лицето. Георги Стоянов е бил търсен два пъти в рамките на повече от 7 дни на домашен и служебен адрес, но така и не е бил открит. Лицето е било и писмено известено. Съгласно действащия Данъчно-осигурителен процесуален кодекс /ДОПК/ съобщението за връчването ще бъде поставено на специално табло в салона за обслужване на НАП, а утре – 10-и март 2009 г., ще бъде публикувано и в Интернет. Ако до 14 дни Георги Стоянов не се яви да получи ревизионния акт, съгласно ДОПК същият ще се счита за връчен."

От НАП- Бургас заявяват, че ще уведомят прокуратурата.

Организаторите на протеста отговориха, че ще изпратят сигнал за данъчните своеволия до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Те пишат и оворено писмо до премиера Сергей Станиешев и всички бургаски депутати с настояване да се вземат спешни мерки срещу порочните практики в работата на НАП-Бургас.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини