Деца месиха вечен хляб, опитаха да поставят Балкански рекорд

    Десетки деца месиха хляб в центъра на Хасково в опит да поставят "Балкански рекорд за най-много деца месещи хляб в България".

    Още от 10 часа днес малки и големи наобиколиха разпънатите маси на площада до общината, които бяха приготвени за работен плот на аматьорите-хлебари. С тропане по масите и скандиране „Искаме брашно“ малчуганите трепетно зачакаха да започне приготвянето на самуни. Не след дълго майстори-технолози раздадоха пакети с брашно и дадоха наставления на малчуганите по омесването на питките. Децата от своя страна чевръсто запретнаха ръкави и производството започна. Някои от хлапетата за първи път пробваха техниките по приготвяне на хляб и питки.

    Всяко от децата имаше възможност да омеси безквасна питка, която се приготвя само от брашно, каменна сол и вода, обясни единият от майсторите на печените изделия. По-късно приготвените питки бяха изпечени на жар и дегустирани. Самуните се наричат още вечният хляб, римска или бедуинска питка.

    Заниманията на площада до общината ще продължат до края на деня, а за желаещите да се включат ще се раздава брашно на всеки кръгъл час.

    Майсторите на хляба - Ангел Ангелов и колегите му от Националния тръст за съхранение на културно-историческото наследство България демонстрираха пред децата и родителите им мелене на брашно с каменни мелници от четири различни епохи.

    Събитието е организирано от община Хасково по повод празника на града - 8 септември. Всички включили се в месенето деца от 2 до 18 г. получиха силиконова гривна и сертификат за участие.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Чо
      Чобанина
      3 0
      19:16, 6 сеп 2017
      По културните мероприятия добре се справяте. Браво за инициативите. Обърнете внимание и на ежедневните проблеми на хасковлии !
    Последни новини