Край на тарикатите - погват лъжливите евтини кредити и промоции

Евтин кредит? Внимавайте за дребните букви! Капанът на всеки банков договор обикновено се крие с много малък шрифт или сложни и дълги обяснения, от които не разбирате нищо. Ако се съмнявате - питайте, съветват от Комисията за защита на потребителите, пише Стандарт.
Хайки за кредити и промоции започва от понеделник комисията.

"Инспекторите ще проверяват магазини и банки дали информацията, която дават на клиентите си, отговаря на реалните цени и проценти", обясни пред изданието шефът й Дамян Лазаров.

Под прицела ще попаднат най-вече потребителските кредити, както и промоционалните намаления в магазините за зимни и летни колекции дрехи.

"Ако информацията е некоректна, ще глобяваме наред", закани се Лазаров. Друга цел на инспекторите ще бъдат крайпътните заведения.

"Много от хората ще изкарат Великден и дните от 1 до 6 май извън родните си места и трябва да сме сигурни, че капанчетата отговарят на всички условия за безопасност", обясни още Лазаров.

Ресторантите ще се проверяват за ценоразписи, регистър за рекламации, издаване на касови бележки, менюта на български език и точен грамаж на порциите.

Много често надписите за вида и категорията на заведението не съответстват на реалното състояние. Например обекти, категоризирани като кафенета, се самообявяват за ресторанти и определят ресторантски цени на ястията си.

Хотелите в планините и по родното Черноморие също няма да бъдат подминати от инспекторите. Там ще се проверява безопасността на легловата база, както и дали условията отговарят на броя на звездите.

Според жалбите на потребители най-честите нарушения са необявени цени за нощувка в близост до рецепцията в хотелите, както и липсата на регистър на туристите.

Собствениците на семейни хотели пък пропускали да информират клиентите си, че са в тази категория, както са длъжни по закон.
Все още не е ясно обаче колко инспектори ще бъдат включени в проверките, тъй като и броят на проверяваните обекти не е уточнен, каза още Лазаров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини