Дружба "Родина" подготвя книга за Възродителния процес, търси информация от институции и партии

Патриотичната организация Дружба „Родина” подготвя книга за жертвите на т.нар.Възродителен процес,която ще обхване събитията от 1972 до 1989 г.Целта е да се сложи край на спекулациите по темата и твърденията за хиляди избити.От Дружба „Родина” смятат,че се води откровено клеветническа пропаганда срещу страната ни.Организацията застъпва становището,че трябва да бъдат идентифицирани всички убити по време на насилствената асимилация и виновните да понесат наказания.Не е редно вината за тези събития да се прехвърля на целия български народ,категорични са от Дружба „Родина”.

В писмо ,адресирано до партии и институции се казва:”Подготвяме издаването на документална книга с работно заглавие „Насилствената асимилация на мюсюлманите в НРБ 1972-1989 г.” и търсим достоверни източници на информация по темата”.Добавя се още:”Ние, както и Вие, сме възмутени, че няма присъди за извършените престъпления при смяната на имената на българите мохамедани през 1972 г., нито по време на т.нар.  възродителен процес от 1984 – 1989 г. Време е най-после виновниците за тези събития да бъдат осъдени. Затова смятаме, че трябва да бъдат разкрити в най-малки детайли обстоятелствата около смъртта на всяка жертва поотделно, за да информираме възможно най-подробно политиците и ръководителите на Република България. По този начин ще подпомогнем и прокуратурата да свърши своята работа.”

 Специално внимание се отделя на книгата „Памет” ,издадена от МДПС.Очаква се съдействие от председателя на МДПС Илхан Кючук за уточняване на твърденията в нея.

От Дружба „Родина” са издирили със съдействието на институциите общо 20 жертви на т.нар.Възродителен процес за периода 1984-1989 г.Организацията е на мнение,че трябва да бъдат издирени всички и виновните да бъдат осъдени,понасяйки персонална отговорност.

Георги Кулов

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини