Преглеждат населението в димитровградските села с мобилен медицински център

    Първият иновативен за страната проект за т.нар. интелигентна медицина ще се реализира в община Димитровград. Той е спечелен от администрацията в партньорство с гръцката община Паранести. Екипите по проекта от България и Гърция днес дадоха пресконференция, на която разясниха какви дейности ще бъдат осъществявани.

    Основната цел е предоставяне на първични здравни грижи на населението от всички села в община Димитровград, както и в малки населени места на гръцките общини Дидимотико и Паранести. В рамките на разработката ще бъдат създадени два телемедицински центъра - един за Димитровград и един за гръцката община. Те ще обикалят по селата, за да осъществяват прегледите. Намерението е да бъдат обхванати трудноподвижни хора, пациенти с хронични заболявания, семейства с ниски доходи или такива живеещи в отдалечени от общинските центрове райони.

    Събраната от прегледите информация ще бъде поместена в съвместна база данни, която ще може да се ползва, както от личните лекари, така и от специалисти от различни болници в страната, на които се налага да лекуват някои от тези пациенти. Данните ще формират подобна електронна здравна карта на пациента. Медиците, които ще обслужват мобилните центрове ще преминат обучения и обмяна на опит. В рамките на проекта ще се проведат и 3 кампании за превенция на социално значими заболявания.

    Част от срещата по представяне на проекта бе кметът Иво Димов и кметът на община Паранести Алекси Сутериадо. Тук бе и представителят на Технологичен институт "Източна Македония и Тракия" Ситахис Димитрадис, който е партньор по проекта. Общата стойност на проекта е 1 163 516 евро, като за Димитровград са заделени 668 599 евро. Продължителността е две години.

    Видео репортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ни
      Нима
      3 0
      14:56, 4 ное 2017
      Нима стационарната медицина не е интилигентна. Това говори зле за здравната ни система, особено като видим такива "капацитети" като Митрушев. Явно, че болничната ще я закриваме скоро. Някои точат зъби да стане частна! Познайте кой?.....

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини