Хасково далече от грипа, 27 болни на 10 000

Хасково е далече от грипната вълна, поне засега. Според последните данни на Регионалната здравна инспекция заболелите са 27 на 10 000. Числото е много под определената норма за тази година за обявяване на епидемия, за което трябва да бъдат регистрирани 277 души болни на 10 000 души население.

Ниските стойности  в региона обаче в момента се дължат най-вече на дългата почивка по празниците и по-малкото контакти, които хората са имали на обществени места. С връщането на работа на възрастните и на децата в забавачките и училищата, се очаква броят на болните рязко да се повиши. Покачват се и случаите на хоспитализираните с усложнения след грип в МБАЛ Хасково.

Първият грипен щам у нас „Ямамата“, който е тип B, беше изолиран още в началото на декември при 14-годишен софиянец. В края на година след усложнение от грип от щам тип А H1N1 почина три годишно дете.

Междувременно от Здравното министерство разпространиха чрез официалната си страница практически съвети как да разпознаем ако сме пипнали вирусното заболяване и какви мерки трябва да вземем.

Грипът се причинява от няколко вируса – А, В и С, които не могат да се различат симптоматично. Можете да сте сигурни, че сте грипозни, ако усетите внезапно начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.

Пневмонии, синуити, отити, миокардити са някои от усложненията след грип. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.

Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция, съветват от Здравното министерство.

Експертите съветват при усещане на симптомите за грип в рамките на 24 до 36 часа да се реагира с прием на противогрипни препарати, които взети на време са много ефикасни.

Сред превантивните мерки са избягването на контакт с болни от грип.

По възможност да се ограничи присъствието на места с много хора и масовите мероприятия.

Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване, за това използвайте и хирургическа маска, съветват лекарите.

Измиването на ръцете редовно със сапун или дезинфектиращи кърпи, както и почистването на твърдите повърхности, като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления по-често у дома, са също сред изброените превантивни мерки в съветите на Здравното министерство.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини