САЩ създали хибрид между човек и маймуна, твърди учен

Известен американски учен твърди, че изследователи от Флорида са създали и отгледали хибрид между шимпанзе и човек, в противоречив експеримент през 20-те години, за който отдавна се носят слухове.

Еволюционният психолог Гордън Галъп, постигнал световна слава благодарение на експеримента с животни, разпознаващи себе си в огледалото, твърди че бивш университетски професор му разказал за хибрида, роден в изследователска лаборатория, в която той работил някога.

В рамките на експеримента женско шимпанзе било оплодено с човешка сперма от неназован донор. Бремеността минала гладко и приключила с успешно раждане.

Има много малко причини да се вярва, че подобен експеримент се е състоял, но споменаването му от толкова уважаван учен, отново извежда слуховете на преден план.

Въпреки значимостта на подобен предполагаем пробив, съвестта на участниците в експеримента проговорила.

“В рамките на дни или седмици, те започнали да се замислят върху етичната страна и в крайна сметка бебето било евтаназирано”, казва Галъл, добавяйки, че неназованията му източник потвърдил достоверността на противоречивата сага.

“Каза ми, че слуховете са истина. А той самият бе уважаван учен навремето”

Дали наистина е вярно? Макар да е невъзможно твърденията на Галъп да бъдат потвърдени, съществуват няколко неизвестни в цялата история, което я прави доста съмнителна.

Първо, институцията, която според Галъп провела експеримента Yerkes National Primate Research Center е била основана през 30-те, а не през 20-те.

Основателят и, специалистът по приматите Робърт Йъркес бил разделяща фигура в научната общност, като се има предвид подкрепата му за изследванията в областта на евгениката. Той бил запленен от поведението на животните, особено приматите.

Преди да бъде наречена Yerkes National Primate Research Centre, лабораторията на Йъркес е носила и други имена през 20-те, включително Yale Laboratories of Primate Biology и Anthropoid Breeding and Experiment Station.

Макар Галъп да не разкрива идентичността на професора, разказал му за шимпанзето, това не е първият път, в който се споменава мистериозната история.

В документален филм от 2009, Галъп заявява, че надеждният му източник е присъствал на раждането на хибрида, но по-късно се отказа от твърденията си.

“Не съм казвал, че това се е случвало, казах, че съществуват упорити слухове, че се е случило”, казва той.

Историята бе свалена от Уикипедия, но все още може да се прочете из редица форуми.

“Галъп твърди, че е чул историята като млад студент от възрастен университетски преподавател, който му доверил, че е бил част от екипа, провел експеримента. Галъп добавя, че преподавателят, разказал му историята, твърдо вярвал в истинността и, но че той самият никога не е можел да докаже, че подобен експеримент е бил провеждан. ”

Може никога да не разберем дали твърденията на Галъп са верни, но дори и да не са, това не е първия път, в който учени твърдят, че са изследвали възможностите за създаване на хибрид между човек и маймуна.

Изследователи от Съветския съюз и Китай също са експериментирали с идеята.

Руският биолог Иля Иванович Иванов провел същия експеримент през 20-те години, но не успял да постигне успешна бременност у шимпанзето, ополодено с човешки сперматозоиди.

Предполагаемите по-нататъшни експерименти с жени, били прекратени заради смъртта на мъжкия орангутан – донор на спермата.

Десетилетия по-късно, през 60-те, китайци правили същите опити, но отново се провалили.

Най-известният случай на хибрид между човек и маймуна в света, в крайна сметка се оказа лъжа.

За шимпанзето Оливър, пренесено в САЩ от Африка, се смяташе, че е “липсващата брънка” - хибрид между човек и маймуна - заради човешкия му вид, способността му да ходи изправено и предпочитанията към човешка компания.

Генетични тестове доказаха, че Оливър е шимпанзе.

Всички слухове около хибрида на Йъркес са точно обратното на това, към което той се стремял, когато основал центъра през 1930.

“Вярно е, че не търсим публичност. Твърде често това води до недоразумения, неоснователна критика, или още по-лошо - подигравки ”, написал той по онова време.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бг
    Бг Лондон
    3 0
    15:52, 1 фев 2018
    Много от лондончани приличат на тази маймуна имам и съседи като тях толкова са интелигентни че на две магарета сламата не могат да разделят всички са на помощи .
Последни новини