6 °C

Предлагат безплатна медиация на димитровградчани по проект

 До края на 2018 година димитровградчани ще могат да се възползват от безплатна медиация. В рамките на проект, реализиран от Фондация "Х&Д Джендър Перспективи"  двама медиатори ще провеждат информационни срещи за запознаване на спорещи страни с медиацията. На проявяващите интерес тозих вид удлуга ще бъде предоставяна безплатно, след предварителна заявка. Информационните срещи по темата ще бъдат всеки трети понеделник на месеца до края на годината в сградата на ул.“Свети Климент Охридски“ №1, информира координаторът на проекта за Димитровград Адриана Иванова.

В рамките на разработката ще бъдат анкетирани 600 граждани, 150 от които страни по дела в Районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли и Окръжен съд – Хасково за познанията и отношението им към съдебната система в България, тяхното мнение за резултатите от реформата в съдебната система и др.

Междувременно ще бъде направено проучване и сред специалисти, работещи в или имащи пряк досег с работата на съдебната система като съдии, съдебни служители, прокурори, следователи, полицаи, адвокати, юристи и др. Под формата на интервюта те ще имат възможност да дадат обратна връзка и оценка по въпросите на администрирането на съдебната власт, за пропуските и несъответствията в съдебната система и законодателството, възможностите за модернизация на системата, както и предложения за подобрения, пренасяне на добри практики и иновативни решения в съдебната система.

Общите цели, които си поставя организацията с изпълнението на проекта са свързани с гражданския контрол и наблюдение върху работата на съдебната система, събиране и анализ на предложения за подобрения в съдебната система и насърчаване на съдебната медиация и възстановителното правосъдие.

 Медиацията е бърз и ефективен начин за разрешаване на спорове  извън съдебната зала. При медиацията спорещите страни се съгласяват трето неутрално лице, наречено медиатор, да им съдейства в преговорите.    Медиацията е различна от съдебния процес.Точно обратното, медиацията прилича на разговор за разрешаването на един спор с помощта на независим експерт в договарянето  - медиатор. Процедурата  обикновено трае само няколко часа, за разлика от съдебния процес, който може да продължи и години.

 Проект „Гражданско участие за по-добра съдебна система“ е с продължителност до декември 2018 година и се реализира по Оперативна програма „Добро управление“.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  Отново
  7 0
  10:11, 3 фев 2018
  Отново джендъри! Така или иначе, гражданите не могат да влияят на изградената мафиотска съдебна система. Трябва всички съдии и прокурори да бъдат съкратени и на тяхно место да се назначат млади юристи, които не са били в контакт със старите. Да не им знаят незаконните им табаети. Трябва промяна в законодателството, а не джендъри - мендъри. Хване ли се подкуп, да им се отнемат практиките и затвор до дупка. Особено прокурори и съдии. Не съществува ли така известната димитровградска четворка съдии /Дечева, Серафимова, Пенчева и Й. Георгиев/, която изпълнява поръчки за опраскване на гражданите. Адвокатите също подлежат на рендосване. Един адвокат за нищо не може да бъде подведен под отговорност за брутално воден процес и не може да бъде съден, защото гарван гарвана око не вади.

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини