24 °C

Предлагат безплатна медиация на димитровградчани по проект

 До края на 2018 година димитровградчани ще могат да се възползват от безплатна медиация. В рамките на проект, реализиран от Фондация "Х&Д Джендър Перспективи"  двама медиатори ще провеждат информационни срещи за запознаване на спорещи страни с медиацията. На проявяващите интерес тозих вид удлуга ще бъде предоставяна безплатно, след предварителна заявка. Информационните срещи по темата ще бъдат всеки трети понеделник на месеца до края на годината в сградата на ул.“Свети Климент Охридски“ №1, информира координаторът на проекта за Димитровград Адриана Иванова.

В рамките на разработката ще бъдат анкетирани 600 граждани, 150 от които страни по дела в Районните съдилища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград и Харманли и Окръжен съд – Хасково за познанията и отношението им към съдебната система в България, тяхното мнение за резултатите от реформата в съдебната система и др.

Междувременно ще бъде направено проучване и сред специалисти, работещи в или имащи пряк досег с работата на съдебната система като съдии, съдебни служители, прокурори, следователи, полицаи, адвокати, юристи и др. Под формата на интервюта те ще имат възможност да дадат обратна връзка и оценка по въпросите на администрирането на съдебната власт, за пропуските и несъответствията в съдебната система и законодателството, възможностите за модернизация на системата, както и предложения за подобрения, пренасяне на добри практики и иновативни решения в съдебната система.

Общите цели, които си поставя организацията с изпълнението на проекта са свързани с гражданския контрол и наблюдение върху работата на съдебната система, събиране и анализ на предложения за подобрения в съдебната система и насърчаване на съдебната медиация и възстановителното правосъдие.

 Медиацията е бърз и ефективен начин за разрешаване на спорове  извън съдебната зала. При медиацията спорещите страни се съгласяват трето неутрално лице, наречено медиатор, да им съдейства в преговорите.    Медиацията е различна от съдебния процес.Точно обратното, медиацията прилича на разговор за разрешаването на един спор с помощта на независим експерт в договарянето  - медиатор. Процедурата  обикновено трае само няколко часа, за разлика от съдебния процес, който може да продължи и години.

 Проект „Гражданско участие за по-добра съдебна система“ е с продължителност до декември 2018 година и се реализира по Оперативна програма „Добро управление“.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  От
  Отново
  7 0
  10:11, 3 фев 2018
  Отново джендъри! Така или иначе, гражданите не могат да влияят на изградената мафиотска съдебна система. Трябва всички съдии и прокурори да бъдат съкратени и на тяхно место да се назначат млади юристи, които не са били в контакт със старите. Да не им знаят незаконните им табаети. Трябва промяна в законодателството, а не джендъри - мендъри. Хване ли се подкуп, да им се отнемат практиките и затвор до дупка. Особено прокурори и съдии. Не съществува ли така известната димитровградска четворка съдии /Дечева, Серафимова, Пенчева и Й. Георгиев/, която изпълнява поръчки за опраскване на гражданите. Адвокатите също подлежат на рендосване. Един адвокат за нищо не може да бъде подведен под отговорност за брутално воден процес и не може да бъде съден, защото гарван гарвана око не вади.

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини