Мобилните оператори срещу Skype – кой ще победи?

Съдейки по всичко, западните оператори са напълно наясно със заплахата, която създава системата за Интернет телефония Skype. За да пресекат всички шансове за експанзия на Skype в мобилната сфера, американските и европейските оператори решиха да затворят вратата на пазара още докато е време. През последния месец няколко големи оператора обявиха, че използването на Skype в техните мрежи е забранено. Нещо повече, компаниите не се побояха да развалят всичките си партньорски споразумения с най-големия производител на мобилни телефони Nokia, тъй като последната заяви, че ще инсталира в новите си модели Skype-клиент.

През миналата седмица американският провайдер Clearwire съобщи, че забранява използването на Skype от своите клиенти, пише CyberSecurity. Малко по-късно мобилният оператор AT&T обяви, че разглежда възможността за блокиране на Skype трафика на своите абонати. Още през февруари тази година, европейските оператори O2 и Orange уведомиха абонатите си и производителите на телефони, че няма да продават апарати с инсталиран Skype. Наскоро към тях се присъедини и телекомуникационният гигант Deutsche Telekom, притежаващ мобилния оператор T-Mobile. В последния случай беше заявено, че използването на Skype в смартфоните iPhone е нарушение на договора и който клиент използва тази система за Интернет телефония ще му бъде прекъснат достъпа до Интернет от телефона.

Системата Skype позволява да се правят обаждания през Интернет по много ниски тарифи, а разговорите между два потребителя на Skype изобщо са безплатни – абонатите плащат на оператора само трафика. Очевидно перспективата за загуба на пазара на международните и междуградските разговори не радва мобилните оператори и то дотолкова, че те са готови да пожертват продадените смартфони и тези, които се очакват на пазара. Формалният им мотив е следният – при използване системата Skype създава голямо натоварване на мрежата и това може да доведе до сривове.
След като изслуша доводите на операторите, самата Skype заяви, че те са пълен фарс, необходим само за незаконна борба с по-евтиния метод за обаждания към мобилните и стационарните телефони. Skype съобщава, че е подготвила официално обръщение към европейските и американските антимонополни органи, в което обръща внимание на действията на операторите, които „не позволяват на клиентите си да получат равностоен и безпрепятствен достъп до публичните мрежи".

Към действията на Skype бързо се присъединиха и различни демократични обществени организации, както и европейската коалиция Voice on the Net, където освен малки Интернет компании влизат и гиганти от калибъра на Intel, Google и Microsoft. Voice on the Net изрази своята поддръжка на позицията на Skype и заяви, че „блокирането на Интернет приложения от страна на операторите в телекомуникационните мрежи е пряко ограничаване на свободния избор на потребителите".

В САЩ вдигнаха шум и активистите на природозащитната група Free Press, които се обърнаха към Федералната комисия по телекомуникации с молба да даде оценка на действията на провайдерите и мобилните оператори.

Западни юристи споделят, че в САЩ и Европа сега са много силни позициите на концепцията net neutrality или мрежов неутралитет, предвиждащ пълен и открит достъп до мрежите, ако това не нарушава законите (например при сваляне на пиратско съдържание). Компаниите или държавите, нарушаващи този постулат веднага получават „покана" в съдебните зали и им се лепва етикет от сорта на „Враг на Интернет" или нещо подобно.

Но не може да не се отчита и фактът, че на Запад и особено в САЩ, телекомите имат много силно лоби в почти всички разклонения на властта, затова успехът на интернетаджиите в тази борба не е съвсем сигурен.

От Skype казват, че независимо от действията на операторите, компанията ще продължи да пуска мобилни версии на своята система. Към момента са достъпни варианти на Skype за Android, Windows Mobile, Java телефоните, платформата iPhone, а през май се очаква и Skype за Blackberry. От своя страна, производителите на мобилни телефони, такива като Nokia, Samsung и Sony Ericsson внимателно наблюдават ситуацията, но за сега запазват неутралитет.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини