Дадоха старт на изграждането на пожароизвестителна кула край Крепост

    Първа копка на единствената в Хасковска област прожароизвестителна кула бе направена днес в землището на димитровградското село Крепост. Наблюдателната станция, което ще подава автоматично сигнали за възникнали пожари в региона ще се изгради за15 месеца по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция. Стойността на проекта, в който община Димитровград е водещ партньор е 581 483 евро. В него участва и турската община Узункупрю.

    Областният управител Станислав Дечев, кметът Иво Димов, председателят на ОбС Гергана Кръстева бяха сред официалните гости. За първата копка тук пристигна и зам.кметът на община Узункупрю Енгин Болут, както и шефовете на областната и местна пожарни служби - комисар Николай Вълчев и гл. инспектор Иван Пачов.

    Кметът Иво Димов припомни, че идеята за такава кула съществува от пет години. Според него, това е една възможност да бъдат ограничени пожарите на територията на общината и да се облекчи работа на пожарникарите.

    Областният управител Станислав Дечев бе на мнение, че това е един далновиден проект. Той поздрави управата на Димитровград и Узункупрю за предприетите стъпки за изграждане на подобно съоръжение.

    Думата взе и зам.кметът на турската община Енгин Болут. Той заяви, че е доволен от сътрудничеството си с Димитровград и изрази надежда, че това ще е един сполучлив за двете страни проект.

    Мястото на кулата в района на село Крепост е избрано, защото има видимост в радиус от 12 до 15 км. Това ще позволява навреме да бъдат забелязвани пожари с минимален огън. От фирмата, която ще изгражда съоръжението обясниха, че то ще разполага с визуална камера. сигналът от нея ще се изпраща към център, разположен в сградана на Общината.

    Захранването на наблюдателната станция е независимо и със соларни панели. Тя ще разполага и с модерен софтуер, които ще засича пожари с размери метър на метър. Такива пожароизвестителни вече са изградени в района на Врачанския балкан и в Стара Загора.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини