60-годишен пиян зад волана. Какви са наказанията?

През почивните дни органите на реда са задържали 60-годишен димитровградчанин, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол. Дрегерът показал  високи стойности от 2,41 промила, при максимално допостима концентрация 0,5 промила. По случая е заведено бързо производство.

Според калкулатор за определяне на съдържанието алкохол в кръвта, мъж, тежащ 90 кг. и тестван 1 час след употребата на алкохол, трябва да е изпил над половин литър (550мл.) концетрат, примерно водка с 37,5% съдържание на алкохол, за да покаже стойности от  2,5 промила. Резултатите за концетрация  са примерни, съдържанието на алкохол в кръвта за всеки отделен човек е индивидуално и се определя от множество фактори, като здравословно състояние, възраст, метаболизъм, консумирана храна и др.

Глоби

За шофиране след употреба на алкохол, в зависимост от концентрацията на алкохол в кръвта, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух:

  • над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително – глоба 500 лв., отнемане на 10 контролни точки и без книжка за 6 месеца;
  • над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – глоба 1000 лв., отнемане на 10 контролни точки и без книжка за 12 месеца;

При повторно нарушение – отнемане на 15 контролни точки, без книжка от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лв.

При отказ за проверка за алкохол и/или наркотици - отнемане на книжката за до две години, глоба 2000 лв и отнемане на 12 точки.

Предоставяне на моторно превозно средство на лице, което не притежава съответното свидетелство за управление, употребило е алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози - глоба от 100 до 300 лв.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини