Станишев отсвири брат си на конкурса за сграда на властта. Преглед на националния печат

Французин ще строи Минсъвет-2, пише „Труд"
Френският архитект Доминик Перо спечели конкурса за нов правителствен комплекс, който ще бъде построен в района на 4-ти километър в София, научи "Труд".
Резултатите от надпреварата ще бъдат обявени официално днес пред премиера Сергей Станишев в Националната галерия за чуждестранно изкуство, където ще бъдат показани предложенията на 6-имата кандидати. Победителят бе избран от международно жури.
Българското правителство ще стане герой във френска приказка. Не в "Червената шапчица" от Шарл Перо, а в нов разказ, който ще бъде написан от един съвременен французин - Доминик Перо.
Той е световноизвестен архитект и бе избран от международно жури да построи новия правителствен комплекс в района на 4-ти километър в София, научи "Труд". Сградите ще са на площ от 700 дка на мястото на сегашни казарми.
Победилият проект ще бъде представен официално днес на премиера Сергей Станишев в Националната галерия за чуждестранно изкуство.
Перо е участвал с проект в типичния си модернистичен стил, а везните на журито в негова полза са наклонили мненията на чуждестранните съдии, научи "Труд".
Шеф на журито бе проф. Хеле Жул от Дания, а в оценките се включиха архитекти от Япония, Франция и САЩ.
Освен Доминик Перо кандидати да проектират бъдещия комплекс на властта бяха иракчанката Заха Хадид, българското обединение Г-3 на арх. Георги Стоилов, италианецът Максимилиано Фуксас, консорциум "АДАИС-ПРОЕКТ" и британецът Норман Фостър. Последният получи прякора Люлеещият се лорд заради проблемите с конструкцията на неговия "Мост на хилядолетието" над Темза. Заради общия му проект "Черноморски градини" с арх. Георги Станишев (брат на премиера), мнозина предполагаха, че той ще спечели конкурса.
В българското правителствено Сити ще бъдат пренесени министерства и държавни агенции, които сега са пръснати из цяла София. Така ще се намали трафикът в града. Според плановете за застрояване на терена могат да се вдигнат и небостъргачи.
Военните вече са поели ангажимент да освободят терените до 2011 година.

Перо: Не съм архитект
Доминик Перо е роден през 1953 г. в Клермон-Феран, Франция. През 1978 г. се дипломира като архитект във Висшето национално училище по изящни изкуства в Париж.
11 години по-късно печели международния конкурс за сграда на Френската национална библиотека, която е тържествено открита на 23 март 1995 г. от Франсоа Митеран.
През 2002 г. става победител в конкурса за строеж на нов олимпийски център за тенис и други спортове в Мадрид, а година по-късно - и поръчката за нова сграда на Държавния академичен Мариински театър в Санкт Петербург, която да замести сегашната, построена през 1860 г. от италианеца Алберт Кавос.
Доминик Перо е чел лекции в шест университета. Член е на съюзите на архитектите на Франция, САЩ, Германия и Великобритания.
"Архитект за мен е много консервативна дума. Аз съм проектант", казва Перо в интервю за сайта "Дизайнбум" - designboom. com. Той споделя още, че любимата му музика е тишината, рядко слуша радио, а и не следи новините. Любимият му автор бил Томас Ман и го препрочитал през 10 г.

Токът поскъпва с 19% по искане на ТЕЦ-ове, уточнява „Труд"

Големите топлоелектрически централи и топлофикационните дружества са поискали от НЕК увеличение на изкупните цени на енергията, което води до поскъпване на тока средно с 19% от 1 юли тази година.
Това съобщи вчера пресцентърът на НЕК. Повишението се подклажда от екоглобите, които двете големи ТЕЦ в комплекса "Марица-изток" плащат за замърсяването с въглероден диоксид, както и от високите цени на електроенергията от комбинираното производство на топлофикациите. Те бяха въведени през януари т. г., за да направят по-поносими сметките за парно. През април за тях имаше леко понижение, но стойностите останаха високи. Само от субсидирането на парното чрез цената на тока загубата на НЕК за първото полугодие ще бъде 53 млн. лева.
От 1 юли се очаква леко повишаване на цените за електроенергията за бита, прогнозира успокоително вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. Към обективните фактори, които вдигат тарифите, той добави и увеличаващия се напоследък дял на тока от възобновяеми енергийни източници. За първи път през юли оскъпяването от тях ще влезе в сметките ни като отделна графа "зелена енергия".
Отделно в края на февруари фирмите на енергото поискаха поскъпване и за техните дейности. ЧЕЗ настоя за увеличение на цените му с 25%, Е.ОН - с 24%, а ЕВН - с 8%. Тогава проф. Шушулов прогнозира, че тези дружества може "нищо да не получат".
От 1 юли и от 1 октомври се очаква още поевтиняване на природния газ, а оттам и на парното у нас.

Иде нов скок на тока, предупреждава „Монитор"

Без промяна спрямо сегашното си ниво да остане цената на топлинната енергия, продавана от "Топлофикация София" следващата една година. Това е предложила за одобрение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) столичната топлофикация, съобщи изпълнителният й директор Петко Милевски. Това означава, че ако енергийният регулатор одобри исканията на дружеството, топлата вода за софиянци от 1 юли ще струва 68 лв. на мегават, колкото е и сега. Същата ще е и цената на парното от началото на новия отоплителен сезон.
Петко Милевски обаче направи уточнението, че след промяната на наредбата за топлоснабдяването ДКЕВР има право по своя инициатива да променя цените на топлофикационните дружества в началото на всяко тримесечие. Основание за такива промени са сериозни изменения, настъпили в цената на природния газ.
Предлаганата от "Топлофикация София" цена от 68 лв. на практика е тарифата, по която дружеството продаваше енергията преди Нова година. Сегашното предложение е на база прогноза за цената на природния газ от 1 юли - 399 лв. на 1000 куб. м. Както е известно от 1 януари ДКЕВР определи пределна цена на парното в София от 81 лв., но със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров тя беше върната на старото си ниво. Шефът на топлофикацията коментира, че запазването на цената едва ли ще успее да изтрие, загубите на дружеството, натрупани през първите две тримесечия. Те идват от продажбите на цена под тази, определена от ДКЕВР. Милевски отказа да назове точната им сума. Той съобщи още, че текущите задължения на столичното дружество към Булгаргаз са от порядъка на 100 млн. лв. В момента с държавната газова компания се обсъжда облекчена схема за изплащане на задълженията на топлофикация. Разговорите са част от идеята "Топлофикация София" да се влее в Българския енергиен холдинг, уточни Милевски. Шефът на топлофикацията съобщи още, че се обсъжда пакет от мерки за събиране на просрочените суми от длъжниците на "Топлофикация София". Една от тях е задлъжнелите абонати да не могат да получават банкови кредити. Милевски уточни, че към момента това са само идеи, защото няма законова база за прилагането им.
Междувременно вчера председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов съобщи, че токът за бита ще поскъпне от 1 юли. Той не каза с колко процента ще скочи цената, но уточни, че ще е съвсем малко и ще се дължи на екоенергията, включена в енергийния микс. От НЕК пък съобщиха, че са поискали 19% скок на продавания от тях ток. Електрическата компания продава енергията си на големите промишлени предприятия.

1000 евро/кв.м - преди година в Младост, сега в центъра, пресмята „24 часа"

Първото тримесечие на 2009 г. показа задълбочаване на кризата. Тя започна в средата на миналата година, но се усети по-сериозно едва в края й.
Ако през последните месеци на миналата година все още имаше мнения, че кризата няма да засегне България в значителна степен, от Нова година стана ясно, че оптимистичните прогнози не само не се сбъдват, но и ситуацията се влошава с много бързи темпове.
- Лихвите по ипотеки - до 15%
- За 4,5 декара парцел искат 8,5 млн. евро
- Лукс имоти поевтиняха с по 500 000 евро

Банките пак намалиха лихвите по кредитите, съобщава „Сега"

За втори път от началото на годината банките намалиха лихвите по кредитите. През март лихвите по новите потребителски и жилищни заеми в левове са паднали с около 0.30% , съобщи БНБ.
Годишният процент на оскъпяването по новоотпуснатите потребителски заеми в левове заедно с таксите през февруари е бил 13.72%, а през март вече е паднал до 13.44%. В евро пък намалението е от 12.32% на 12.20%. При ипотечните кредити в левове процентът е спаднал средно от 10.63% през февруари на 10.38% през март, сочат данните на БНБ. Но жилищните заеми в евро са поскъпнали. Процентът на лихвите и таксите се е качил през миналия месец от 8.98% на 9.84% за новоотпуснатите заеми.
"Това са по-скоро колебания. Не може да се говори за начало на тенденция към понижаване на лихвите", коментира пред "Сега" шефът на посредническата компания "КредитЦентър" Тихомир Тошев. Той поясни, че поевтиняването е незначително и касае отделни оферти на 1-2 банки за жилищни и за потребителски заеми. "През април очаквам статистиката да отчете известно повишение на лихвите по ипотечните кредити", допълни Тошев.
Март ще се запомни със сериозното оживление на пазара на жилищни кредити. Само за месец българите са изтеглили нови заеми за 228 млн. лв., което е сравнимо с обемите от времето на кредитния бум през пролетта на м. г. Но основната причина за това е падането на цените на имотите заради кризата.
При заемите, които са отпуснати по-отдавна, съществени намаления няма. Дори има незначително покачване на лихвите и по потребителските, и по жилищните кредити за домакинствата.
При преглед на конкретните продукти на банките става ясно, че най-сериозни промени на офертите през март има при потребителските заеми. Повечето обаче са към поскъпване, а при някои просто се налагат нови ограничения при отпускането на заеми, сочат данните на финансовия сайт "Моите пари". Само една банка е обявила промоция. Това е SG Експресбанк, която през март започна да предлага кредит без поръчител "Експресо" с промоционална лихва от 9.99%. Много банки като Райфайзенбанк, Банка ДСК, Емпорики Банк спряха необезпечени потребителски заеми. Най-големият трезор - УниКредит Булбанк, вдигна всичките си лихви по потребителските кредити в евро с цели 1.75%. Общинска банка също промени минималната лихва по всички свои кредити в левове и евро от 12 на 14%. Доста от трезорите повишиха таксите - ОББ, Общинска банка, МКБ Юнионбанк и др.
При лихвите по жилищните кредити сериозни промени нямаше. Само СИБанк и ПроКредит банк подобриха офертите си. Лихвите по заеми на СИБанк в левове и евро бяха намалени съответно с 0.50 и 0.35%. Банката вече финансира до 75% от пазарната стойност на имот в София, Варна, Бургас и Пловдив и до 70% в останалата част от страната. ПроКредит банк свали лихвите по левовите си ипотечни заеми с 0.65%, но не и по тези в евро.

Русия и България размразиха "Южен поток", съобщи „Сега"

Различията между България и Русия по изграждането и експлоатацията на газопровода "Южен поток" са изчистени, обявиха вчера премиерите на двете страни Сергей Станишев и Владимир Путин. Акционерното споразумение между "Български енергиен холдинг" и "Газпром" за създаване на смесена фирма за проекта ще бъде подписано до две седмици.
България е поискала Русия да й отпусне обещания още миналата година кредит от 3.8 млрд. евро за изграждане на АЕЦ "Белене". Путин обеща, че този проблем ще бъде решен.
Руският премиер заяви, че въпросът дали ще има директен договор за доставка на природен газ между "Газпром" и "Булгаргаз" не е политически, а икономически. "Трябва да се видят условията, които се предлагат, дали те няма да създадат юридически пречки и да доведат до загуби за "Газпром", отбеляза Путин.
Станишев съобщи, че България няма да събира такси за издаване на визи на руските туристи.

Подписваме за "Южен поток", съобщава „Монитор"

До две седмици ще бъде окончателно подписан договорът между Българския енергиен холдинг и "Газпром експорт" за "Южен поток". Това заяви вчера руският премиер Владимир Путин, като допълни, че в момента преговорите са приключили и парафирането трябва вече да е факт или да приключи до минути. Според Путин са налице определени проблеми, но те са били от корпоративен характер и след намесата на двамата премиери са били решени. "Още вчера двамата с премиера Станишев намерихме решение, а днес подписването вече е факт", каза Путин. Собствеността върху тръбите на бъдещия газопровод ще е 50 на 50, а освен това за него ще бъде изградено изцяло ново трасе. Преговорите бяха трудни, но приключиха с добър резултат за България, обобщи Сергей Станишев.
"Различията също са решени, а точките, които са важни за България, са уредени. Окончателното подписване трябва да е в средата на май", обясни премиерът, без да споменава как точно са били решени спорните въпроси. И двамата премиери обаче обясниха, че съществуващият сега транзитен договор до 2030 г. за 17 милиарда кубически метра газ ще бъде запазен.
"Ако "Газпром" има договор със съответно юридическо лице, е необходима и процедура за прекратяването му, така че компанията да не бъде ощетена". Така Путин коментира предложението на българската страна за премахване на посредниците при доставките на газ за България.
Премиерът Станишев обясни, че този въпрос е бил поставен от президента Георги Първанов по време на срещи с руската страна.
Що се отнася до проекта "Белене", той също беше определен от руския премиер като стратегически за двустранните отношения. "Преди време ние предложихме на България кредит за "Белене" и тя отказа. Съответно тези пари, които не са малко - няколко милиарда долара, бяха пренасочени. Сега средствата се оказаха необходими на България с оглед на настъпилата финансова криза и ние разбираме това. Аз смятам, че въпросът ще бъде решен", обясни Путин. На въпрос как двамата със Станишев са преодолели напрежението, което се породи след разминаването в позициите на България и Русия по "Южен поток", той отсече "блестящо". Според него двамата със Станишев са водили разговорите леко и непринудено и като представители на два народа, свързани с вековна история и имащи обща кръв. Станишев пък обясни че правителствата са за това, за да решават съществуващите проблеми и да трасират пътя за нови перспективи. Според руския премиер обсъждан е бил и третият енергиен проект "Бургас-Александруполис", който върви добре. На въпрос дали е била обсъждана газовата среща в София, Путин отрече, а Станишев обяви, че това е била една важна среща, на която за първи път е била приета обща декларация в тази сфера.
Путин обяви още, че президентът Медведев е предложил нов всеобхватен енергиен договор, за да се нормализират отношенията в енергетиката, а наличната енергийна харта не е сработила. Двамата премиери са обсъдили и създаване на съвместно предприятие за индустриални зони, който въпрос трябва да бъде решен до средата на юни.
По-късно Станишев се срещна с президента на Русия Дмитрий Медведев и кмета на Москва Юрий Лужков.
След разговорите с българския премиер Дмитрий Медведев каза, че отношенията между двете страни са във възход и че всички спорни въпроси са решени.

Русия и България се разбраха за "Южен поток", хвали се и „Дума"

"Газпром" и "Булгаргаз" ще подпишат споразумение за "Южен поток" в рамките на две седмици, разногласия няма. Това съобщи в Москва руският премиер Владимир Путин. Документът е парафиран и предстои да бъде подписан до средата на май, обяви Путин. От своя страна министър-председателят на България Сергей Станишев посочи, че са приети всички български аргументи за проекта.
"България не възнамерява да намалява обемите на закупувания от Русия газ", заяви Станишев. "Според условията на договора за 2006-2030 г. са предвидени 17 милиарда кубични метра годишно. Никой няма намерението да променя това", поясни премиерът и добави, че възможното увеличаване на обема на закупувания газ е предмет на отделни преговори. Владимир Путин потвърди, че Русия възнамерява да спази своите задължения, свързани с транспортирането на газ по тръбопровода "Южен поток".
"Условията ще бъдат спазвани, никой не иска да се отказва", подчерта той. На въпрос ще има ли доставки на руски газ у нас без посредници, Путин отговори, че "Газпром" е сред учредителите на компанията-доставчик. Има подписани договори и при евентуалното им нарушаване "Газпром" може да понесе щети, така че въпросът е юридически сложен, каза Путин. Той допълни, че въпросът не е политически и за решаването му не се изисква политическа воля.
Путин посочи още, че Русия ще се върне към разглеждането на въпроса за отделяне на кредит за България за строителството на АЕЦ "Белене". Сумата ще е в размер на няколко милиарда евро. Миналата година отказахме предложението на Москва, но сега търсим всички възможности, за да завършим проекта в срок, заяви българският премиер и допълни, че се надява въпросът да намери решение.
Вчера "Атомстройекспорт" и корпорацията "Арева" подписаха договор за разработването в течение на 2009-2010 г. на документи за системи за контрол на управлението за нормална експлоатация и сигурност на АЕЦ "Белене". Документът предвижда разработването на подробен проект за посочените системи, което в условията на отсъствие на основен договор и неподписани допълнения към него ще позволи да не се замразява проектът, а ще осигури съвместно с "Атоменергопроект" разработката на проект за цялата атомна централа.
След срещата на двамата премиери стана ясно още, че България няма да събира такси от руските туристи за издаването на визи. Сега руските граждани плащат по 1600 рубли консулска такса и между 500 и 1000 рубли за обикновена виза, издавана за четири дни.
По-рано след разговорите на българския премиер с патриарха на Русия Кирил, се разбра, че българската страна е потърсила експертна помощ от Руската православна църква във връзка с разрешаване на спора по жалба на държавата в Страсбург за имотите на Българската православна църква. Станишев и патриарх Кирил са обсъдили и разкола в българската църква, както и възможностите през 2010 г. да се проведат дни на руската духовна култура на Балканите. Патриарх Кирил получи от българския премиер копие от Черепишкото евангелие.
Във вторник сутринта Станишев откри в Руската академия на науките българо-руска научна конференция "130 години от установяване на българската държавност".

Корупционни проекти по ФАР получават пари от бюджета, разкрива „Дневник"

България поема плащанията по програма ФАР на проекти за 207 млн. лв., включително и на такива с нарушения, за които Европейската комисия сигнализира още през декември. В същото време ще искаме тези пари да ни бъдат възстановени от Брюксел. Това става ясно от правителствено постановление, излязло във вторник в Държавен вестник.
Документът беше приет в средата на април, но тогава беше огласена само сумата без повече подробности. И в публикуваното във вторник решение, в разрез с досегашната практика, проектите не са изредени поименно с конкретна сума и график за плащането на всеки, а са посочени финансовите меморандуми (това са документи, които се договарят с ЕК за всяка година и съдържат проектите, които ще се реализират, но без фирмите изпълнители - бел. ред.) от 2001 г. до 2006 г. с финансовото и регионалното министерство. За да се видят конкретните проекти, трябва да се проверява в интернет страниците на двете ведомства. Всичко това се прави с цел да не излезе наяве, че има проблеми, коментираха експерти от двете министерства, които пожелаха анонимност. Според тях се прави опит да бъде излъган Брюксел, като се "пробутват проблемни проекти".
В постановлението е записано само, че до 112 млн. лв. са за договори по ФАР към министерството на регионалното развитие. В тази сума се включват 9 пътни проекта, при които са констатирани нарушения в одита на KPMG. Останалите 95 млн. лева са за проекти по ФАР към финансовото министерство. В това число влизат посочените в писмото на директора на дирекция "Разширяване" на Европейската комисия Майкъл Лий множество проекти с нередности. Нарушенията в повечето случаи са "пропуски" на служителите от двете агенции по ФАР в интерес на спечелилите търговете.
Според правителствения документ средствата трябва да се осигурят от извънбюджетната сметка на Националния фонд към министъра на финансите. До редакционното приключване на броя от ведомството на министър Пламен Орешарски не отговориха на въпросите на "Дневник" с какво разполага фондът и защо ще се плащат проекти с нарушения. Плащанията трябва да станат в едномесечен срок след като двете изпълнителни агенции по ФАР, които са с отнета акредитация, предоставят исканията за сумите, се казва в постановлението. Там се посочва, че националният ръководител по усвояването на еврофондовете Димитър Ивановски трябва да предприеме действия за възстановяване от Еврокомисията на извършените плащания. Ивановски не беше открит за коментар.
Попитана миналата седмица защо ще се плаща по проблемни проекти, каквито прогнози се появиха още след приемането на постановлението от правителството, вицепремиерът Меглена Плугчиева отговори: "Чакайте, чакайте малко. Много моля, няма да плащаме никакви проекти с нередности. Всички проекти в тези 207 млн. лв. са напълно проверени и добросъвестни." Плугчиева увери, че ще бъдат разплащани само изрядните проекти, и обеща да нареди публикуването им в интернет. Това досега не се е случило.
В момента Брюксел прави анализ на договори на стойност 197 млн. евро по ФАР, които са сключени под наблюдението на представителството на Еврокомисията у нас до юни 2007 г. Списъкът за останалите проекти за 126 млн. евро, сключени от юни 2007 до юли 2008 г., все още не е пратен в Брюксел. Последните разпореждания на Плугчиева са това да направи Димитър Ивановски до 30 април.
София чака решение на Брюксел за деблокирането на всичките 323 млн. евро по ФАР от януари. България сама си наложи финансова корекция от 6.5 млн. евро в опит да спаси останалите, но не е съобщавано официално какви плащания са направени. За да бъдат размразени парите, страната трябва да изпълни няколко искания на Еврокомисията. Брюксел настоява за ефективно разследване на установените нередности и измами, напомни Кристина Наги, говорител на дирекция "Разширяване", след приемането на правителственото постановление и визитата на Плугчиева в Брюксел. Наги подчерта, че дирекцията очаква действия срещу лица и компании, замесени в основните случаи. Същите искания за съдебни действия бяха отправени и от комисаря по разширяването Оли Рен още през ноември. Оттогава досега няма предприети действия, защото двете агенции не са ни подавали сигнали, оплакаха се неотдавна от прокуратурата. Единственият публичен случай на осъден е на предприемач от Бургас, ползвал пари по ФАР за автосервиз, но средствата не са отпуснати от агенциите с отнети акредитации. Другото условие на ЕК, за да се разплатят поне изрядните проекти, е "да се създадат и заработят адекватни системи, на които може да се разчита да предотвратят риска от застъпване на дейностите, финансирани от различни инструменти на ЕС", обясни Наги. Това условие все още не е изпълнено, смятат в дирекция "Разширяване". Крайната дума ще има Еврокомисията, тъй като решението за блокиране на парите беше взето от нея. Предвид натоварения дневен ред на заседанията това може да стане късно през лятото или дори през есента, посочиха експерти в Брюксел.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини