Тестват метод за подсилване на популацията на световно застрашения египетски лешояд

Изображение 1 от 3

    През изминалата седмица екип на БДЗП и Зелени Балкани изгради адаптационна волиера (хак) на скалите в близост до Маджарово, която скоро ще приюти най-малко 3 млади египетски лешояда, излюпени през 2018 г. Птиците ще бъдат предоставяни от спасителни центрове и зоологически градини в Европа, със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската Асоциация на Зоопарковете и Аквариумите (EAZA), като целта е да се адаптират и пуснат на свобода в края на август като част от програмата за подпомагане на популацията на египетския лешояд в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“.

    След поставянето им екип на проекта ще наблюдава и храни младите лешояди до момента, в който започнат самостоятелен живот извън волиерата. Чрез специално поставена камера за видеонаблюдение екипът ще следи поведението на птиците в хака и тяхната адаптация в дивата природа. Преди освобождаването им всеки лешояд ще бъде снабден със сателитен предавател, за да се проследи живота им в природата.

    Волиерата е изградена в предварително внимателно избрана скална ниша, която в продължение на десетилетия е използвана от двойки египетски лешояди, но за съжаление през последните 5 години стои празна. Именно от това гнездо през 2010 г. излетя първият маркиран със сателитен предавател лешояд - Спартак, а през 2012 г. бе маркиран и друг лешояд - Арда.

    Волиерата очаква своите първи обитатели, като до края на проекта, през нея се очаква да преминат поне 10 млади птици.

    Този метод е един от трите, тествани в рамките на проекта, за адаптиране и освобождаване на млади птици. Другите два са чрез пускане в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, по метода на забавеното освобождаване и чрез диви приемни родители.

    Дейността се извършва от екип на БДЗП и Зелени Балкани в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини