"Обзаведоха" с къщи птиците в Злато поле

В защитената местност "Злато поле" няма хралупести дървета, където птиците могат да гнездят,

снимки Зелени Балкани

Близо 60 къщички за птици поставиха еколози от сдружение "Зелени Балкани" и представители на община Димитровград  на територията на защитената местност Злато поле. Акцията бе посветена на Международния ден на птиците – 1-ви април.

Поставянето на гнездилките за пернатите е част от работата по проекта на тукашната администрация под надслов “Възстановяване, опазване и устойчиво управление на биоразнообразието на Защитена местност “Злато поле”, който стартира преди повече от година.

Така ще се осигури място за гнездене на птиците, които се нуждаят от стари хралупести дървета, поясниха от Зелени Балкани. Според еколозите, такива дървета се срещат рядко по поречието на река Марица и в района на защитената местност. 

От природозащитната организация са убедени, че поставянето на къщички има ефект, защото след подобна акция миналата година една трета от тях се ползвали от птиците.


Първите блатни кокичета, които екипът по проекта засади в защитената местност миналата година са се появили с повишаване на температурите. Почти 100% от засадените луковици са се развили и според еколозите на територията на Злато поле има поне 100 растения от този ценен вид.

Блатните кокичета в защитената местност "Злато поле" са поне 100 на брой

Скоро ще стартира нова акция за засаждане на луковици, иззети от района на трасето, през което ще премине строящата се в момента магистрала Марица. По този начин ще бъде възстановена популацията им в защитена местност Злато поле, казаха от Зелени Балкани.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини