Апелативният прокурор на Пловдив за протестите в Чепеларе: „Не разбирам протестите, надделява местен шовинизъм“

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов обяви, че не разбира протестите срещу преструктурирането на Прокуратурата в Чепеларе. Днес граждански протест отново ще затвори пътя в родопския град за два часа, в знак на несъгласие с готвените реформи в системата, при която Районната прокуратура в Чепеларе ще се трансформира в териториално звено на подчинение на Районната прокуратура в Смолян.

В района на Апелативна прокуратура Пловдив попадат 27 Районни прокуратури, сред които и тези на територията на Смолянска област. Според идеята за окрупняване на структурата е предвидено общо 11 Районни прокуратури в страната, да се трансформират в териториални отделения. Сред тях са и две от Смолянско-тези в Чепеларе и Мадан.

Аз съм участник в работната група в предишния ВСС, която подготви основата на тази стратегия за реорганизацията в системата на прокуратурата. Това, че в Чепеларе няма да има шеф на прокуратура, не означава, че тези гардове ще останат без прокурорско присъствие. И в двата града ще продължи да има прокурори. Ако планираната реформа се случи от 1 януари 2018г, просто двете прокуратури ще станат част от Районната в Смолян, но и в двете населени места ще има прокурорско присъствие. Това означава, че ще продължава да се извършва всичко на място-да се приемат жалба от граждани, да се работи в синхрон с местнто Районно полицейско управление. Това е било и ще продължи да бъде. ", коментира Апелативният прокурор пред медии в Смолян. Според него, единственото ново ще бъде промяна в надписа на табелата на сградата. По думите му в тези малки прокуратури, като Чепеларе и Мадан, има големи проблеми, защото там работят по двама човека. Така на практика, според закона всеки може да бъде административен ръководител два мандата от по 5 години, а след като приключат, няма кой да ръководи структурата.

„Кой тогава ще бъде ръководител, след като законът не позволява някой да получи трети мандат? Безсмислено е на такива места да се закара трети човек, само за да има началник. В тези прокуратури няма работа и за двама човека.“, коментира още Даскалов. Според него са правени и финансови разчети за икономиите, които ще донесе реформата, но те далеч не са от първостепенна важност.

„Смятам, че всяка дейност трябва да има икономическа логика – няма по света двама служители да си имат ръководител, главен счетоводител и той да се занимава с тях. Реформата, както е замислена, ще е реформа в администрирането на дейността на прокурорите. Дали в тези градчета ще има или не Районна прокуратура – за тях нищо няма да се промени. Аз не виждам драма, за мен местен шовинизъм надделява. Нищо трагично няма да стане освен позитиви, които могат да се постигнат от реформата. Проблемите там са наистина много. “, каза още Апелативният прокурор и допълни, че работата сериозно се усложнява когато, при всеки по – сериозен случай на местата с по двама прокурори и двамата си направят отвод.  Особено, ако разследването е за представители на властта, полицията и други, и тогава тези преписки отново се изпращат за работа от някоя друга прокуратура.

Като цяло реформата ще доведе до уеднаквяване на натовареността между самите магистрати, ще даде възможност за повишаване на квалификацията чрез специализации в различни направления. Паралелно с това Даскалов изтъкна, че именно в такива малки прокуратури има недостиг на кадри и те не са обезпечени, защото за тях няма кандидати. И даде пример с прокурора в Чепеларе, който изпълнява задълженията на административен ръководител втори мандат.

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов добави, че в Мадан работи един прокурор-от декември 2017г, а в Чепеларе от юни 2017г. Според него, когато се извърши окрупняването и Районните прокуратури станат териториални поделения, те ще се администрират от Районния и Окръжния прокурор на Смолян и кадровите, и други въпроси в тези прократури, ще се решават много по-лесно.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини