12 °C

Ябълковци стартираха честванията по повод 146-тата годишнина от гибелта на Левски - коя е правилната дата?

  Днес, 18-ти февруари, ден преди общонационалните чествания по повод  146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, в село Ябълково организираха церемония на централния площад, която се състоя от патриотичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.

  В събитето взеха участие ученици от местното училище „Васил Левски”, които рецетираха стихове, посветени на дякона, с патриотични песни се представиха певческата група към читалище „Христо Ботев” и пенсионерския клуб в селото. Венци и цветя беха поднесени от кмета на селото Костадин Атанасов, общински съветник от ГЕРБ Генади Нанев, преподаватели в ябълковското училище и директорът Елза Видева, представители на читалището и местния пенсионерски клуб и жители на селото.

  Историците спорят за това дали Левски е убит от османската власт на 18 или 19 февруари (по нов стил). Затова и в двата дни има официални чествания. На коя дата трябва да се чества празника е малко противоречиво, една от теориите, на полковникът от резерва Марко Златев, защо в учебниците пише, че Апостола е обесен на 18 февруари 1873 година, а честванията в по голяма част от страната са на 19-ти февруари, е че във вестник „Работническо дело” през 1950 година  е излязла статия на 19 февруари, в която пишело: „На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…” От тогава остава датата 19-ти февруари.

  „Не може да допускаме една грешка години наред да се повтаря”, категоричен е полковникът през 2017 година. Златев е пояснил, че дори според църковния календар, годишнини на покойници се отбелязват предварително, в навечерието на деня, но не и след това. „Време е вече да има държавен акт за това. „Когато правим честването на 19 февруари изпращаме грешни послания”.

  В съвременна България личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите той е национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.

  Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей „Васил Левски“ (Ловеч), Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски“ (Карлово). Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския манастир.

  В Димитровград общоградското поклонение е насрочено за утрешния 19-ти февруари и ще започне в 10:30 ч. в двора на ОУ „Васил Левски”, където ще бъде издигнато националното знаме от почетна рота на военни от хасковското поделение 52740. Слова по повод патронния празник на училището ще поднесат директорът Антон Иванов, кметът Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини