Арестуваха 80-годишна жена, опитала "ало" измама на прокурор

80-годишна жена, участвала в опит за телефонна измама на прокурор е задържана за 72 часа в ареста е задържана от Районната прокуратура във Варна.

Обвинението, повдигнато срещу нея е като съучастничка от група за телефонни измами. Задачата й била да прибере поискани пари от телефонни измамници, които позвънили на стационарен телефон на Районната прокуратура.

Днес говорителят на Районната прокуратура във Варна прокурор Вяра Алексиева разкри подробности по случая на брифинг с журналисти.

Схемата, по която действали е класика в жанра: лекар поискал пари от майка на пострадало в катастрофа момиче, при животоспасяващата операция на което били поставени златни пирони. Мнимият лекар звънял от румънски мобилен номер и заплашвал, че ако не получи 30 000 евро за златните пирони, ще прати на майката банда от 15 души.

Другият участник в схемата, чиято роля е на „доброто ченге“, е мним полицейски инспектор, представил се като Красимир Николов от общинска полиция. Той обещал съдействие на заплашената, която по случайност е прокурор в Районната прокуратура.

Телефонната епопея започнала в 10,05 часа на стационарния телефон в Районната прокуратура във Варна, взет за домашен телефон от измамниците, продължила на мобилния телефон на нарочената за жертва и завършила около 18,30 часа на 20 февруари със задържането на 80-годишната Веселка. Възрастната жена била изпратена да прибере парите, които по заповед на измамниците жертвата на телефонната измама трябвало да изхвърли от терасата на жилищен блок, в който уж живеела.

След десетки уговорки, заплахи и искания да бъдат изтеглени всички налични пари от банковата сметка на „жертвата“, за които измамниците уж имали информация от банкова служителка, сумата за златните пирони била намалена до 6830 лева. В торбичка бил поставен плик с банкови брошури, имитиращ пачка с пари. На адреса се появила възрастната жена, която непрекъснато говорела по мобилен телефон с измамниците. Те я насочвали къде да търси торбичката с изхвърлената сума. Тогава 80-годишната Веселинка била задържана от полицейски служители, които очаквали на място пристигането на човека на телефонните измамници.

След образуване на досъдебното производство по случая и последвалото претърсване на адреса на задържаната Веселинка полицията намерила в дома й 500 лева и вещи от друга телефонна измама, извършена на територията на Районната прокуратура в Девня с нейно участие.

Това е поредната телефонна измама на територията на Варна за последните три седмици. Установени са петима телефонни измамници, като трима от тях вече са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. От ноември до края на януари тази година престъпната дейност на телефонни измамници се разследва по 16 досъдебни производства. Общата сума на измамите е над 80 000 лева.

Haskovо.net
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини