16 °C

Що е то сугестопедия? Как да проговорим чужд език чрез нея, научиха димитровградчани

Изображение 1 от 4

  Събота в Димитровград сугестопедът Ерхан проведе презентация на сугестопедичният метод за учене на чужди езици. Ерхан бе поканен от група димитровградчани, която се е обединила около интереса си за различни методи за овладяване на английски език, организирана от Христина.  

  Сугестологията е концепция за внушението, създадена от българския психотерапевт и педагог Георги Лозанов, който я определя като наука за внушението и за разкриване на всестранни резерви на личността. Тя изучава сугестията (внушението) и десугестията (девнушението – освобождаване от внушения). Методът е най-добре развит при ученето на чужди езици и в началната училищна педагогика, като намира разпространение в цял свят. При сугестопедичното обучение знанията се усвояват по радостен и спонтанен начин, с помощта на изкуството и естетиката, чрез умствена релаксация и ненапрегната концентрация. Сугестопедията е призната от ЮНЕСКО за оригинална образователна система още през 1978 година, започвайки своето развитие от науката сугестология повече от десетилетие по-рано. Тя представлява комбинация между педагогика, психология и изкуство.

  Начинът за изучаване на езика с метода на сугестология е чрез освобождаване на съзнанието, посреством класическа музика, песни, игри и други методи, създаващи приятна атмосфера и условия за повишена възприемчивост и комуникативна активност в състояние на оптимална психорелаксация.

  Всяко обучение започва с разиграване на постановка от старана на обчаващия, в която той говори и общува с учащите се на чужд език на фона на класическа музика, която оказва изключително добро влияние за освобождаването на съзнанието. По артистичен и художествен начин се представя материала, който е заложен за съответния урочен цикъл. Следващата стъпка в учението се състои от активна и пасивна част, четене и слушане на текст, отново на фона на класическа музика, по време на обучението непрестанно се използват игри и песни, които сплотяват групата и водят до неосъзнато възприемане на информацията.

  Основната цел на курса е да ви даде свободата да се изразявате и общувате на английски език, да развивие уменията ви за говорене, да свали вашите бариери, поставени от страх, срам или притеснение да говорите на английски език. В процеса на обучение няма домашни работи и упражнения извън курса, единствено се изисква препрочитане на текст със сутрешното кафе или преди лягане, по време на активността на алфа-вълните. Когато мозъка ви достигне алфа-вълните (8-13. 9Hz), той е в състояние на релаксация, повишена способност за учене, спокойно съзнание, лек транс, повишено производство на серотонин. Това се случва главно по време на сънливост преди сън и при събуждане преди пълното ви разбуждане.

  Начинът за изучаване на езика е подчинен на 7 основни принципа, или закони, които се прилагат едновременно във всеки един от етапите на езиковото обучение. Това са:

  ЛЮБОВ – Според проф. Лозанов, когато любовта присъства, ученето се превръща в извор на радост и вдъхновение за учащия и тогава творческата интелектуална дейност и глобализираният учебен процес се отличават с висока ефективност и липса на умора. Чрез система от артистични и дидактични игри, смях, както и чрез цялостната организация на учебния процес, се постига радостна обстановка, която е съпроводена с концентративно спокойствие и доверие. Така общуването е по-лесно и приятно и води до високи резултати.

  ПРАВОТО НА СВОБОДА – Обучаващият да има възможност да избере своя собствен път към формиране на своите знания и умения, към разкриване на своите резерви – повече по логичен или емоционален начин, предимно чрез активно или пасивно внимание, вербални и невербални стимули.

  УБЕДЕНОСТТА, ЧЕ НЕЩО НЕОБИКНОВЕНО СЕ СЛУЧВА – Убедеността, че нещо необикновено се случва по време на учебния процес, води до състояние на вдъхновение у преподавателя и се предава съвсем естествено на учениците. Когато неговата вяра и очаквания са за разкриване на паметови и творчески резерви у учениците, това рефлектира и върху техните собствени очаквания да възприемат на нивото на резервите, т. е. със много по-голяма ефективност.

  МНОГОКРАТНО УВЕЛИЧЕН УЧЕБЕН МАТЕРИАЛ –   В момента, в който логическата мисъл се откаже да контролира процеса, т. е. съзнателно да заучава материала, който е по-обемен от очакваното, започва процес на естествено учене на резервно ниво.

  ПРИНЦИПЪТ: ЦЯЛО – ЧАСТ, ЧАСТ – ЦЯЛО; ЧАСТТА ЧРЕЗ ЦЯЛОТО – Елементите на един чужд език е добре да се изучават винаги в контекста на цялото, в смислова взаимовръзка помежду си, а не като изолирани граматически или лексикални единици. Всяко нещо е част от по-голямо цяло – буквата е част от думата, думата – част от изречението, изречението – част от текста и всички заедно съставят смисъла, който човешкото същество възприема комплексно.

  ЗЛАТНАТА ПРОПОРЦИЯ – В сугестопедията Златната пропорция се използва при определяне на времетраенето и съотношението на отделните компоненти в учебната среда и учебния процес, което допълнително подпомага разкриването на резервите на учащите се и им помага да учат без умора.

  ПРИЛОЖЕНИЕ НА КЛАСИЧЕСКОТО ИЗКУСТВО И ЕСТЕТИКАТА – Класическото изкуство и естетиката са неизменна част от едно сугестопедично обучение. Те са особено ефективни медиатори на позитивната сугестия, създаващи приятна атмосфера и условия за повишена възприемчивост и комуникативна активност в състояние на оптимална психорелаксация. Сугестопедията се превръща в един особен вид педагогическо изкуство, което помага да се премахнат бариерите, свързани със страх от ученето, или страх от говорене и общуване на чужд език. Класическото изкуство се въвежда чрез специално подбрани произведения на класическата музика, песни, театър, литературни произведения, репродукции на шедьоври на изобразителното изкуство и т. н.

  Христо Христозов

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
  21 сеп 2020
  Последни новини