20 °C

Нивото на р. Марица се е покачило под праговете за предупреждение – какво да правим при наводнения

Изображение 1 от 6

  През изминалата седмица не мина ден без валежи, като това е повишило нивота на река Марица, както и на другите реки в страната, което за момента е далеч от критичните граници.

  Според инфирмационната система за ранно предупреждение на МОСВ за водосборите на река Марица НИМХ прогнозира: Водните нива на реките ще бъдат под праговете за предупреждение. Не се очакват съществена промяна на нивата на реката в следващите дни.

  Ще ви припомним какви са мерките, които трябва да бъдат взети при евентуални наводнение или реална опасност от наводнение:

  1. При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.
  2. Изключете газта и електричеството.
  3. При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си.
  4. Ако се намирате близо до коритото на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
  5. При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези, и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
  6. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.
  7. Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
  8. Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
  9. Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
  10. При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.
  11. Спазвайте указанията и реда, установен от органите на МВР и на Гражданска защита.

  Какво трябва да присъства в раница за евакуация:

  1. Бутилирана питейна вода в количества за цялото семейство поне за 3 дни

  2. Консервирана и суха храна в количества за цялото семейство поне за 3 дни (консервирани храни, сухари, бисквити, сухи сладкарски изделия и др. подобни с удължен срок на годност) 

  3. Радио на батерии Добре е да имате и резервни батерии!

  4. Фенерче на батерии Добре е да имате и резервни батерии!

  5. Мобилен телефон и зарядно устройство

  6. Свирка

  7. Чаени свещи, кибрит, запалка

  8. Инструменти – джобно ножче, отварачки за консерви и бутилки, клещи 

  9. Пластмасови или картонени чашки и чинийки, найлонови торбички, тиксо, домакинско фолио, средства за почистване и дезинфекция

  10. Пакет влажни кърпички и няколко пакетчета носни кърпички, стари вестници

  11. Спасително фолио за членовете на семейството Не заема място, не тежи, прилага се както в първата медицинска помощ, така и в много дейности на открито, като предпазва от прекомерно висока или ниска околна температура, служи и като дъждобран, както като за покритие на заслон.

  12. Медицински комплект за първа помощ  – в който трябва да има лекарства, ако имате хринични болести, бинтове, ножица, лепенки, спирт, йод или алкохолни кърпички за промиване на рани, ръкавици и др.

  13. Санитарни и прахозащитни маски за членовете на семейството

  14. Вашите лекарства, както и тези на членовете на семейството в случай, че сте с хронично заболяване 

  15. Семеен план за бедствие и Карта на вашия район За да имате надежден семеен план за бедствие е необходимо предварително да сте поговорили със семейството си за видовете бедствия, които се случват най-често и да сте разяснили какво да правите при различните случаи. Припомнете си как се провежда безопасна евакуация и планирайте как ще се погрижите за домашния любимец. Препоръчително е да определите две места за сборни пунктове с адреси, които да се намират на безопасни места, както и в близост и в отдалеченост от дома. Полезно е да се уговорите предварително с близък, живеещ извън Вашия район, който при бедствие да бъде лице за връзка между всички членове на семейството Ви.

  Добре е да добавите: Водоустойчив пакет с важни семейни документи, пари, специализирани храни и пелени за кърмачета, дамски превръзки и др. подобни, дрехи за променливо време (топли и леки дрехи), хартия и средства за писане, книги, игри, пъзели и други за възрастни и за деца

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ако действията ви не влизат в конфликт със законността, то денят е решаващ за професионалното ви израстване. Идеите ви ще бъдат оценени. Нуждаете се от финансова подкрепа, която най-вероятно ще получите. Не надценявайте конкурентите си, с нищо не ви превъзхождат - както в работата, така и в любовта. Запазете дистанция по отношение на спор, в който ще бъдете въвлечени не по ваша воля.
  15 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  15 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Вие сте щастливци, защото можете спокойно да се облегнете на сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Личните ви емоции засягат само вас и не е нужно да ги правите публични.
  15 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подготовка за изпити и усъвършенстване на способностите ви ще премине деня за много от вас. По-добри доходи и качество на живот, такива са амбициите ви и предвид реалностите около вас, сте обнадеждени. Измежду добрите развития около вас са новости, свързани с участието ви в чуждестранни проекти. Пътуванията ще са успешни.
  15 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ако на работното място зависите от някого, не се показвайте агресивни, както и не предприемайте действия през главата на началника си. Изпитвате желание за изява, но трябва повече да обмисляте действията си, за да не си навлечете нечии гняв, независимо от това какво мнение имате за себе си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Благоприятни развития ще ви помогнат да напредне-те в планираните задачи. Обстоятелствата ще се нареждат във ваша полза, стига да сте съобразителни и прагматич-ни. Някои от вас ще пътуват в подкрепа на бизнеса си или във връзка с други нужди. Позабравено познанство с някого ще възкръсне, за да ви направи и двама ви доволни.
  15 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще сте доста заети и най-вероятно непрекъснато в движение. Работата ви ще изисква да се срещата с различни хора и да се съобразявате с желанията им. Едва ли има по-добри дипломати от вас, така че бъдете сигурни в успеха си. Очарователното ви присъствие ще бъде оценено от личност, с която бихте могли да имате емоционална връзка.
  15 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Започнатото в последно време ще го приключите днес, или с днешния ден ще поставите началото на нещо ново. Всичко ще зависи от вас и в този смисъл е добре да се приведете в подходящата форма. Ако вече сте на почивка ще имате спокоен ден, но не прекалявайте с претенциите си към околните.
  15 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вземете инициативата в свои ръце, не се поддавайте на течението. Ще срещнете нов човек, който коренно ще промени живота ви. Помислете и за работата си, днес е подходящ ден за бизнес контакти. Съумеете ли да се възползвате от изгодна за вас ситуация ще спечелите стратегическо предимство. Не пропускайте този шанс.
  15 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С много енергия и желание за работа ще подхождате към всеки възникнал проблем. С лекота ще отхвърлите всички стари за-дължения. Възползвайте се максимално от жизнеността и отличната си форма. У дома с радост ще се оставите да ви поглезят, но и вие пригответе изненада за близките си. Взаимните и споделени чувства ще ви сплотят и направят истински щастливи.
  15 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Развитието на делата ви подхранва увереността и надеждите ви. Новостите ще ви привличат и ще се посветите на смело начинание, обещаващо добра възвращаемост. В личен план е време да си дадете ясна сметка на къде са ориентирани предпочитанията ви и да не пречите на другите, ако не ви е интересно.
  15 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вариантите са повече, от вас зависи какво ще предпочетете. Порицанието, на което се подлагате не е начин да избегнете отговорностите си. Волята ви е силна. Дайте предпочитания на истинските и стойностни неща за вас и ще намерите по-бързо отговора на онова, което ви вълнува.
  15 май 2021

  Случаен виц

  Последни новини