11 °C

Нивото на р. Марица се е покачило под праговете за предупреждение – какво да правим при наводнения

Изображение 1 от 6

  През изминалата седмица не мина ден без валежи, като това е повишило нивота на река Марица, както и на другите реки в страната, което за момента е далеч от критичните граници.

  Според инфирмационната система за ранно предупреждение на МОСВ за водосборите на река Марица НИМХ прогнозира: Водните нива на реките ще бъдат под праговете за предупреждение. Не се очакват съществена промяна на нивата на реката в следващите дни.

  Ще ви припомним какви са мерките, които трябва да бъдат взети при евентуални наводнение или реална опасност от наводнение:

  1. При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти.
  2. Изключете газта и електричеството.
  3. При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си.
  4. Ако се намирате близо до коритото на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.
  5. При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези, и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.
  6. При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата.
  7. Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.
  8. Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.
  9. Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.
  10. При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.
  11. Спазвайте указанията и реда, установен от органите на МВР и на Гражданска защита.

  Какво трябва да присъства в раница за евакуация:

  1. Бутилирана питейна вода в количества за цялото семейство поне за 3 дни

  2. Консервирана и суха храна в количества за цялото семейство поне за 3 дни (консервирани храни, сухари, бисквити, сухи сладкарски изделия и др. подобни с удължен срок на годност) 

  3. Радио на батерии Добре е да имате и резервни батерии!

  4. Фенерче на батерии Добре е да имате и резервни батерии!

  5. Мобилен телефон и зарядно устройство

  6. Свирка

  7. Чаени свещи, кибрит, запалка

  8. Инструменти – джобно ножче, отварачки за консерви и бутилки, клещи 

  9. Пластмасови или картонени чашки и чинийки, найлонови торбички, тиксо, домакинско фолио, средства за почистване и дезинфекция

  10. Пакет влажни кърпички и няколко пакетчета носни кърпички, стари вестници

  11. Спасително фолио за членовете на семейството Не заема място, не тежи, прилага се както в първата медицинска помощ, така и в много дейности на открито, като предпазва от прекомерно висока или ниска околна температура, служи и като дъждобран, както като за покритие на заслон.

  12. Медицински комплект за първа помощ  – в който трябва да има лекарства, ако имате хринични болести, бинтове, ножица, лепенки, спирт, йод или алкохолни кърпички за промиване на рани, ръкавици и др.

  13. Санитарни и прахозащитни маски за членовете на семейството

  14. Вашите лекарства, както и тези на членовете на семейството в случай, че сте с хронично заболяване 

  15. Семеен план за бедствие и Карта на вашия район За да имате надежден семеен план за бедствие е необходимо предварително да сте поговорили със семейството си за видовете бедствия, които се случват най-често и да сте разяснили какво да правите при различните случаи. Припомнете си как се провежда безопасна евакуация и планирайте как ще се погрижите за домашния любимец. Препоръчително е да определите две места за сборни пунктове с адреси, които да се намират на безопасни места, както и в близост и в отдалеченост от дома. Полезно е да се уговорите предварително с близък, живеещ извън Вашия район, който при бедствие да бъде лице за връзка между всички членове на семейството Ви.

  Добре е да добавите: Водоустойчив пакет с важни семейни документи, пари, специализирани храни и пелени за кърмачета, дамски превръзки и др. подобни, дрехи за променливо време (топли и леки дрехи), хартия и средства за писане, книги, игри, пъзели и други за възрастни и за деца


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини