34 °C

Вижте кой живее в порите на лицето ви (видео)

Не се побърквайте, но вероятно имате няколко дузини паякообразни в корените на мъхчетата на лицето ви, кротко похапващи от естествените ви мазнини.

Добре, това наистина може да ви побърка, особено като ги видите във видеото. Но обикновено нищо лошо не следва от тяхното присъствие. Тези  паякообразни са известни като лицеви акари (от рода Demodex) и, според новото видео, създадено от хората в KQED San ​​Francisco, те живеят спокойно, заровени в лицевите пори на повечето хора в зряла възраст. Не се срещат при бебета и се смята, че се предават чрез контакт с майката.

Изследователите в новото проучване са взели проби от лицата на 2000 души, включително туристи от цял свят, които изпратили в Калифорнийската академия на науките. Всички проби имали следи от ДНК на лицевите акари. Откритията на Мишел Тротуайн, енотмолог в академията, показват, че хората в различни части на света имат различни акари. "Те разказват историята на вашето собствено потекло, както и за по-древната човешка история и миграция", казва тя.

Зловещите осемкраки са предимно прозрачни и с микроскопични размери - около 0,3 милиметра, според статия в NPR, придружаваща новото видео. Те живеят близо до корените на космените фоликули по лицето на мъже и жени, скрити вътре в порите.

Тези акари са привлечени от лесния достъп до шведската маса от себум - мазнинзата, която отделя лицето ви, за да бъде хидратирано. Себумът се произвежда от жлези в порите, близо до дъното на космените фоликули. Лицевите акари се хранят с тази мазнина, заровени в тези пори, където спят денем. През нощта, когато спите, те изпълзяват по повърхността на кожата ви, за да се чифтосат. Точно така - на лицето ти има вечерно парти, на което не си поканен.

Като се имат предвид техните диетични предпочитания, акарите са привлечени от най-големите пори на тялото ви, включително тези около бузите, носа и челото. Според проучване, публикувано през 1992 г. в списанието Clinical and Experimental Dermatology, заразените фоликули могат да задържат половин дузина акари наведнъж, с възможност за много повече. Всеки от тях може да живее около две седмици. Тези акари не са заплаха за хората, освен ако не се натрупат в наистина огромни количества. Понякога водят до заболяване, наречено демодекоза.

При хората демодекозата може да предизвика образуването на червени или бели петна по кожата и често се свързва с намаляване на реакцията на имунната система, каза д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Но състоянието е рядко, казва Шинкай, и повечето хора съжителстват мирно с акарите си до старини.

Демодекозата започва с появата на кожен обрив, пъпки, рани по лицето, гърдите, гърба, повишаване на омазняването на кожата и сърбеж. Ако прилагането на обичайната козметика против акне не постигне ефект и вместо това количеството на розовите петна и пъпките се увеличи и се повиши отделянето на мастни секрети, а тенът на кожата придобие от сиви до пурпурни нюанси, то следва да проведете микроскопско изследване за наличие на демодекс в космените фоликули. Към днешна дата съществуват 65 вида акари Demodex, но само три от тях паразитират у човека, а останалите - само при животни. Няма лечение на демодекозата, но с подходяща диета и хигиена може да се постигне ремисия и здрава кожа.

Само си помислете, че носът ви може да послужи за фамилна къща на стотици поколения акари, които се разтварят с мазнини. Както KQED посочва във видеото, лицевите акари нямат анус и съхраняват техните акита в телата си в продължение на краткия си живот.

Все пак сигурно ще започнете по-усърдно да почиствате лицето си вечер и ще предприемете нещо срещу разширените пори.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини