Цацаров нареди проверка на партийните субсидии. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък отново отделят съществено внимание на енергийните проекти.

"Премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас направиха първа копка на газовата връзка между България и Гърция. Това се случи близо до граничен пункт "Маказа". Проектът се определя като стратегически за региона, а конкретно за България ще осигури алтернативна доставка на синьо гориво. Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра. Той ще бъде с дължина 182 километра, от които 150 са на българска територия. Реално газовата връзка ще свързва Комотини и българската система в района на Стара Загора. Преди първата копка, Борисов повози гръцкия си колега. На 5 километра от границата българският и гръцкият премиер хванаха лопатите в полза на новите източници за доставка на газ. "Днешният интерконектор ние даваме пълна диверсификация, реална диверсификация на доставките на газ. Даже някой друг може да каже, ние не само, че не сме се отказали, а само преди два дни ви показах огромния газопровод с Турция за 18 милиарда", заяви премиерът. Чрез газовата връзка България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. А от терминала на Александруполис ще идва и втечнен природен газ от целия свят. "Тези проекти са най-висок приоритет не само за България и Гърция, но бих казал и за енергийната стратегия на целия Европейски съюз, за която нашите страни са основни хъбове", коментира гръцкият му колега Алексис Ципрас. Очаква се газът да тръгне по тръбите след около 2 години. Връзката може да се разклони и към Сърбия и Румъния. А гостите от Азербайджан я определиха като логично разклонение на Трансадриатическия газопровод на южния газов коридор. "Този газопровод ще има историческо значение както за икономическите, така и за политическите отношения между Азербайджан и Европа и ще даде значителен принос за енергийната сигурност на Европа като цяло", обясни Ягуб Еюбов, първи заместник министър-председател на Република Азербайджан. А посланикът на САЩ в България Ерик Рубин коментира проекта като обещание за енергийна диверсификация и енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. Заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович приветства старта на газовата връзка и го определи като един от ключовите проекти за изграждане на Европейския енергиен съюз." - в. "Стандарт".

"В следващите 90 дни държавата чака предложения за инвеститор на АЕЦ "Белене" Срокът за кандидатстване е 90 дни, съобщава пресцентърът на Министерството на енергетиката. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата. С решение на Народното събрание и на Министерски съвет от юни 2018 бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип. Право на участие и съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива." - в. "Дневник".

Проверката за субсидиите на партиите също е сред актуалните теми.

"Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на партийните субсидии Главната прокуратура се е самосезирала по информация от "Шоуто на Слави" На 20.05.2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" е представена информация за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Главната прокуратура. В съобщението се казва още: "Според оповестеното от редакционния съвет на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв, но вместо това е била 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. Твърди се, че в резултат на тези нарушения "цената" на действително получен глас като размер на партийната субсидия вместо определените в бюджета 11 лв. незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв. Изнесени са конкретни данни за получената от всяка политическа партия субсидия в резултат на твърдяното незаконосъобразно нейно определяне и за надвишаването на сумата, която всяка от партиите е следвало да получи в действителност..." - в. "Сега".

"Още през 2017 година Слави Трифонов поиска партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев за всеки глас, получен на парламентарните избори. Това обаче не беше прието, въпреки че лично премиерът Бойко Борисов му обеща да го предложи и ГЕРБ внесоха подобни текстове. След запазването на размера на субсидията през 2018 г. на база предсрочните избори през март 2017 година ГЕРБ трябваше да получи от държавния бюджет 12 620 212 лева, "БСП за България" - 10 510 390 лева, "Обединените патриоти" - 3 503 643 лева, ДПС - 3 475 736 лева, "Воля" - 1 602 007 лева, а "Възраждане - 416 856 лева..." - в. "Дневник".

"Съобразно Закона за политическите партии държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители, припомнят от прокуратурата. Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на броя на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция. Сумата за един получен глас се определя със закона за държавния бюджет, а начинът на предоставяне на средствата за субсидиране се определя от министъра на финансите. Право на субсидия имат и партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на последните парламентарни избори... За нуждите на пpовеpката, инфоpмация ще бъде изиcквaна oт Миниcтеpcтвото на финанcите, Центpалната избиpателна комиcия и Сметната палата..." - в. "24 часа".

"Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради "несъвършенство в законодателството". Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред репортер на Economic.bg За увеличения размер на субсидията съобщи "Шоуто на Слави" в понеделник, а днес главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка. "Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители", коментира Горанов днес след като вчера пресцентърът на Министерството на финансите не отговори на въпросите на "Дневник". "Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", каза финансовият министър. По думите му законът трябва да се промени така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители. По думите му сегашната формула е резултат на "отделни норми на Закона за политическите партии".

Законът за политическите партии възлага именно на министъра на финансите да определи "начина за предоставянето на средствата за субсидиране на партиите и коалициите". Според неговите текстове общата сума на партийните субсидии зависи от броя на получените действителни гласове на последните парламентарни избори за всички партии, дори и тези, отбелязали "не подкрепям никого". Общата сума и субсидията за един глас се определят в закона за бюджета за съответната година. Именно там е записана сумата от 11 лв. на глас за тази година. Увеличеният размер идва от това, че не всички участвали в изборите получават субсидия, а само тези, събрали над 1% подкрепа. Така партиите с по-малко гласове и гласовете, неподкрепящи никого "освобождават" финансов ресурс, разпределян между останалите." - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и за новини от социалната сфера.

"Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова назначи днес за заместник-изпълнителен директор на агенцията Мая Василева... Новият заместник-изпълнителен директор Мая Василева притежава степен бакалавър от Медицинския университет - Плевен, бакалавър "Социални дейности" и магистър по "Публична администрация" с профил "Икономика и управление в публичния сектор" от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Преминала е редица квалификационни курсове и специализации, свързани с подобряване на капацитета и качеството на предоставяните на населението социални услуги. От 2016 г. е заместник-председател на Постоянната комисия по труда и социалната политика към Националното сдружение на общините и член на Постоянната комисия по здравеопазване. През последните две години активно участва в работни групи към Министерството на труда и социалната политика за изготвяне на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, Планът за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа и приетия през март тази година Закон за социалните услуги." - в. "Труд".

"Подготвя се визия за нова демографска политика, заяви Марияна Николова В момента работна група, съставена от експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници, подготвя визия за нова демографска политика в България. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова в ефира на "Нова телевизия". Докладът от работата й трябва да е готов до 15 юли. "Вече са проведени срещи с лекари, които са поставили и конкретната проблематика, свързана с раждаемостта и пренаталните проблеми", информира Николова. Тя акцентира, че демографската политика не е проблем само на България, но и на целия Европейски съюз и е нужно всички институции да бъдат обединени и единни в процесите на вземане на решение за мерките. "Правим анализ на законодателството. Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измерими, съобразно възможностите на държавата", заяви вицепремиерът. Други мерки, които ще предложи Министерството на труда и социалната политика, са свързани с подпомагане на майките с домашни помощници, както и осигуряване на безплатни детски градини до 5 години и храноден в училищата. По повод изплатените обезщетения от 10 лв. на три семейства на загиналите при катастрофата край Своге тя заяви, че обезщетението трябва да бъде платено. "След като един пътник има билет, той категорично е застрахован и не бива да доказва каквото й да е било. При евентуално завеждане на съдебен спор делото ще бъде спечелено от пострадалите", каза тя. Вчера стана известно, че застрахователна компания "Бул Инс" търси варианти да забави изплащането на обезщетения на роднините на загинали при автобусната катастрофа край Своге, а сред проверка на Комисията за финансов надзор е дала на трима души по 10 лева. Позицията на застрахователната е, че има липсващи и фалшифицирани документи, и ако не е било решението на КФН, е нямало да платят нищо. Марияна Николова заема поста вицепремиер по икономическата и демографската политика от ноември миналата година. Това стана, след като предшественикът й Валери Симеонов подаде оставка заради протестите на майките на деца с увреждания за близо месец с такова искане за оттеглянето му заради думите му, че са "кресливи жени", а децата им - "уж болни". Oт май 2017 г. Николова заемаше поста началник на кабинета му." - в. "Дневник".

Евроизборите неизменно са сред тематичните акценти.

"Стабилизиране на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите дава на партията на Борисов минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП. Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. ВМРО остава на ръба на бариерата. Това показва национално представително проучване на Изследователски център "Тренд"... Възстановяването на ГЕРБ е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%. ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент (5,8%). "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите. Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. По-надолу в подреждането остават "Коалиция за България" (2,4%), "Атака" (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и "Възраждане" (1,2%). Проучването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". Източник на финансиране: в."24 часа". Проучването е национално представително. В периода 11-17 май 2019 г. са проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Методът на регистрация е полустандартизирано интервю "лице в лице". Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация на универсума по региони, населени места и големина на селището и случаен маршрут на движение по територията на гнездото. Размерът на статистическата грешка: ±3,1% при 50 процентни дялове." - в. "Стандарт".

"Заради съвпадането на датите на изборите за европейски парламент и абитуриентските балове продажбата и сервирането на алкохол в изборния ден няма да е забранена. Това се посочва в заповед, издадена от Столичната община. За 25 и 26 май остава забраната за продажба, сервиране и употреба на алкохол в изборните помещения и в близост до тях. Дали това ще важи и за останалата част на страната трябва да реши всяко кметство. От Столичната община припомнят, че осигуряват транспорт за избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Това става с предварителна заявка на телефони: 02 904 1351 и 0800 20 720. Заявки могат да се правят от 7 до 20.30 ч, а в самия изборен ден - от 7 до 19.30 ч. В столицата ще бъдат разкрити и десет подвижни избирателни секции за хората, които нямат възможност да стигнат до избирателните помещения." - в. "Дневник".

"Дневник" публикува "Отворено писмо към българските граждани по повод Празника на българската култура и изборите за европейски парламент" на интелектуалци. Досега то е подписано от 525 професори, учители, хора на изкуството, учени, журналисти: Ние сме граждани, обединени от ценностите на либералната демокрация и защитата на човешките права. В навечерието на 24 май, Празника на българската просвета и култура, и на изборите за Европейски парламент на 26.05.2019 г. се обръщаме към нашите съграждани: Да се обединим категорично около демократичните принципи и либералните ценности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в основните документи на Европейския съюз! С огромна загриженост отбелязваме все по-голямата поляризация в обществото както у нас, така и в глобален мащаб. Надига се краен национализъм, очертаващ нови фронтови линии. Правят се активни опити да се размие границата между религията и светската държава. Излива се огромен финансов ресурс в подкрепа на ултраконсервативни и популистки движения. Полагат се активни усилия да се върнат назад достиженията в сферата на човешките права и демократичните свободи, постигнати през последните години: отричат се утвърдени научни изследвания и се правят опити да бъдат подменени с пропагандни доктрини; атакуват се неправителствени организации, преподаватели, журналисти, правозащитници и представители на гражданското общество; поставят се под въпрос базисни международни документи за правата на човека и детето, които България отдавна е приела. Новите медии се използват за манипулиране на общественото мнение, разпространяване на фалшиви новини и всяване на параноични страхове. Армии от тролове и ботове налагат екстремни позиции, маскирани като "глас на гражданското общество". Подкопава се доверието в авторитети и в основни източници на информация. Общественото пространство се залива с дезинформационни кампании до степен на пълна дезориентация и масови истерии. В публичния дискурс нарастват уклоните към екстремизъм. Спокойните и рационални гласове се давят в блато от шумни, скандални изказвания, които провокират чисто емоционални реакции. От екрана свободно и необезпокоявано се лее реч на омразата, а от словото до реалното действие крачката понякога е твърде кратка. България все повече се откъсва от цивилизационния си избор, направен през последните години, от демократичния път на развитие и от проевропейската си ориентация. Парадоксалното е, че именно тези, които най-активно атакуват доверието в общите европейски ценности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом отвътре. Всичко това е част от глобален процес, очертан в Отвореното писмо на тридесет световни интелектуалци. Те алармират, че Европа стои пред най-голямата заплаха за съществуването си от 30-те години на XX век насам, и призовават активно да отстояваме принципите на либералната демокрация и европейските ценности. Присъединяваме се към апела на интелектуалците и призоваваме нашите съграждани: бъдете активни, информирайте се и дайте гласа си за партии и кандидати, които ясно заявяват проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация! Нашата европейска идентичност допълва и обогатява, а не се противопоставя на националната ни идентичност. Българската култура винаги е процъфтявала в периоди на отваряне и активен обмен с европейските и световните традиции. А Европейският съюз е най-сигурният гарант, че нашият език и нашата култура ще бъдат съхранени и ще оставят трайна следа в европейското и световното културно наследство. На всички, които предстои да ни представляват в Европейския парламент през следващия му мандат, напомняме, че той е общност, основана на споделени ценности: зачитане на човешкото достойнство, човешките права, свободата, демокрацията, равенството и принципите на правовата държава. Тези ценности изискват да отстояваме плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността в обществото."

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хайде моля ви се
    2 0
    10:04, 23 май 2019

    Цацаров като каже че ще направи проверка трябва да ви е ясно че е готов да ви отговори "Всичко е точно".Апартамента на Горанов какво стана?Да не би да имаше последствия.Само прах в очите на хората.После излизат казват "Всичко е точно" и затварят казуса.Това е нашата съдебна система за съжаление.В нея също вървят нагоре само удобните за политиците хора.Само послушните хора.Тази държава отдавна си заминава.Не виждам как може да се спасим.Трябва да ги уплашим и продължително да стоим на улицата.Трябва да влезем може би да превземем парламента.Как да го направим?Но ако останем така загиваме, народе.

Последни новини