2 димитровградски училища и още 6 от хасковско участваха в националната програма „Работа на полицията в училищата“

Изображение 1 от 5

    Деца от 8 училища от областта проведоха заключително състезание по националната програма „Работа на полицията в училищата“ под наслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно“. Ученици от 2 димитроявградски училища участваха в състезанието, това бяха деца от СУ „ Любен Каравелов” и от ПМГ „ Иван Вазов”

    В инициативата в Областна администрация-Хасково участваха 32 деца от училища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Днес те показаха умения, придобити по програмата.

    Петокласниците демонстрираха познания как да играят безопасно и да реагират правилно в рискови ситуации. На финала на едногодишното си обучение, децата участваха в игри. Те имаха за задача да сглобят нарязани пътни знаци, да сглобят нарязани мисли.

    За работата на полицията в училищата обясни инспекторът от Детска педагогическа стая в Тополовград Петко Илиев, който е и национален инструктор по програмата "Работа на полицията в училищата". Той поясни, че програмата е мащабна и е проведена с цел превенция.

    "Програмата има за цел да намали детския травматизъм, да предпази децата от полови престъпления, трафик на хора, да намали кражбите, да намали тормоза и малтретирането в училище. От няколко години програмата усилено работи и за намаляване на телефонния тероризъм и искането на пари от старите хора. Уроците "Среща с непознат" се превърнаха в едни уроци, в които учим децата на безопасно поведение, както в интернет, така и в реалния живот", каза инсп. Илиев. Той поясни, че програмата се реализира успешно в Хасковска област от 2000 година. По думите му има търсене към нея и там където се прилага успешно, намаляват престъпленията в конкретното училище, намаляват противообществените прояви, обособяват се опасни точки. "А най-важното е, че след уроците, децата споделят какви са им истинските проблеми", каза инсп. Илиев.

    Пред публиката в държавната институция бе представена постановка на клуб ''Сладкодумци" от ОУ "Христо Ботев" в тополовградското село Хлябово на тема „Тъжна история, смешно разказана“. Беше режисирано и съдебно заседание по забавен начин като в ролята на страните в процеса влязоха ученици.

    Гости на инициативата бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев, началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева, представители на институции.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мина
      2 0
      17:07, 10 юни 2019
      И как сглобяването на нарязани пътни знаци и мисли ще предпази децата от полови престъпления и трафик.Защо полицията не си влезе в правомощията и не предупреждава / на първо време/ , а после и глобява родителите на деца, които скитат по улиците след полунощ, без придружаващ ги родител , както е в нормалните държави. Нагледала съм се на тумби крещящи малолетни , и то повечето момичета, по никое време, а после се чудят защо им се случила случка.
    Последни новини