Артър Конан Дойл и Шерлок Холмс: Кой кого създаде?

Днес се навършват 150 години от рождението на сър Артър Конан Дойл, литературния баща на един от най-великите детективи на всички времена и народи - на Шерлок Холмс.

Самият писател се дразнел, когато читателите забравяли, че той е писал и други разкази и новели. Що се отнася до самия детектив, той продължава да живее: стана почетен член на Кралското химическо дружество на Великобритания, а благодарение на киното се сдоби с дом в Лондон и с жена, предаде РИА "Новости".

Холмс дължи появата си на неуспешната кариера на доктор Конан Дойл, корабен лекар, бакалавър по медицина. Прекрасното медицинско образование не помага на бъдещия писател.

Дойл се опитва да започне самостоятелна практика, но тъй като не му стигат пари, за да си купи кабинет, наема апартамент и закача на вратата табелка: "Доктор Дойл". Местните жители не се тълпели пред вратата на неопитния лекар, а той, скучаейки, съчинил криминален разказ. Герой на историята Дойл направил Шерлок Холмс. Авторът взаимствал името от познат лекар. След първата публикация в едно от портсмутските списания, редакторите поискали нов разказ, а след това - още един.

Скоро Конан Дойл разбрал, че новият му литературен "приятел" не само ще го спаси от скуката, но и от безпаричието. Литературата е не само увлечение за Артър Конан Дойл, но и отличен източник а доходи. А междувременно главното дело на живота му остава научната му дейност. С времето славата на Холмс започнала да дразни създателя му.

Много читатели напълно асоциирали Артър Конан Дойл с неговия герой, при това само с Шерлок Холмс, макар да са създадени и много други, често дори и по-интересни. Нищо друго обаче освен криминалните разкази и романи, не привличало публиката. Така, връщайки се от почивка, Артър Конан дойл решил да "убие" своя герой.

Скоро в The Strand се появила новела, в която Холмс умира в схватка с главния си враг, с проф. Мориарти. Като прочели новата творба на Дойл, 20 000 души веднага се отказали от абонамента за списанието. Нещо повече. Огромни тълпи хора с лозунги "Върнете ни Холмс!" всеки ден се събирали край сградата на редакцията. Неизвестни лица започнали да се обаждат на Дойл и да го заплашват: ако много скоро Шерлок Холмс не възкръсне, неговият безсърдечен създател в близко бъдеще ще последва съдбата му.

Последната капка, от която преляла чашата, било писмо от кралицата. По непотвърдени данни тя написала на Конан Дойл, че смъртта на Шерлок Холмс е само хитър ход на детектива. В крайна сметка се наложило писателят да възкреси героя си. Завръщането на Шерлок Холмс става през април 1894 г. в разказа "Празната къща".

Оттогава легендарният детектив става не по-малко реален за англичаните от своя създател. През изминалия от появата си насам над един век той успява да се сдобие с дом, паметник, много фен клубове. Приемат го дори за член на Кралското химическо дружество на Великобритания. Преди него с тази чест са удостоявани единствено носителите на Нобелова награда, а също други знаменитости от света на науката и бизнеса.

Церемонията по награждаването става в официалната резиденция на детектива: Лондон, "Бейкър стрийт" 221b. Неотдавна заклетият ерген се сдоби и със съпруга. В лентата на британския режисьор Гай Ричи тайнствената любима на Холмс е Ирен Адлер, чиято роля е поверена на 32-годишната канадска актриса Рейчъл Макадамс.

В оригиналната версия на Конан Дойл Ирен Адлер се появява само един път - в разказа "Скандал в Бохемия", но предизвиква романтични чувства у закоравелия ерген. Ролята на д-р Уотсън е поверена на Джуд Лоу, а тази на самия Шерлок Холмс - на Робърт Дауни младши. Тук трябва да се отбележи, че за най-добър изпълнител на ролята на Холмс в света е признат руският актьор Василий Лановой. Той дори е награден с ордена на Британската империя за "най-добър детектив".

Негов портрет виси на първия етаж на прочутия дом на Бейкър стрийт. Да припомним, че фигурата на Шерлок Холмс се появява в 56 разказа и 4 романа, написани в периода 1887-1927 година. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на търсещи от него помощ клиенти или подпомага полицията в лицето на инспектор Лейстрейд.

При това Шерлок Холмс е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Той действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите. Негов пръв помощник в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Индия.

Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън започва, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на Бейкър стрийт 221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл описва в романа "Етюд в червено".

Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел. Фигурата на Холмс авторът изгражда в течение на разказите като студена, точна и лишена от емоции. Всяко действие на Холмс се ръководи от здравия разум. Често Холмс бива сравнен с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества - раздразнение, страх, скрупули.

Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, но типичната форма на лулата, с която днес е рисуван, не е описана никъде в разказите. Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (1859-1930) е автор на много романи и разкази, сред които криминални, научнофантастични, исторически, а също на пиеси и поезия.

Роден е на 22 май 1859 г. в шотландския град Единбург, в семейството на Чарлс Алтамънт Дойл - архитект и художник. Голямо влияние в живота на Конан Дойл оказва майка му Мери Фоли. От нея той наследява своя интерес към рицарските традиции, подвизи и приключения. Конан Дойл казва: "Истинската любов към литературата, склонността към съчинителство съм взел от майка си". Ученическите години на писателя преминават сред "мрачните кули и стени" на училище Годер, а после - в йезуитския колеж Стонихърст (графство Ланкашър) (1869-1876). Още тогава той се проявява като умел разказвач. Упорит и прилежен студент - такъв е портрета на Конан Дойл в Единбургския университет 1876-1881 г., където учи медицина.

Същевременно през октомври 1879 г. излиза негов разказ. Преди последната година в университета той заминава на плаване като лекар на китоловен кораб в арктически води. През 1881 година Конан Дойл получава университетска диплома, става бакалавър по медицина. В периода 1882-1890 г. се отдава на лекарска практика, като през 1882 година той отново е на плаване, този път към Западна Африка.

От 1891 г. Конан Дойл оставя лекарската професия. Литературата става основното му занимание. Търсейки герой за своите произведения, той си спомня за преподавателя си от университета Джоузеф Бел, който често изумявал студентите си със своята наблюдателност и умението си с помощта на "дедуктивния метод" да разплита и най-сложните житейски проблеми. Така се появява знаменитият Шерлок Холмс, който донася на автора си световна известност.

През 1885 г. Конан Дойл се жени за Луиза Хокинс, която страда от туберкулоза и умира през 1906. През 1907 година се жени за Джин Леки. Има пет деца: две от първата си жена - Мери и Кингсли, и три от втората - Джин, Денис и Адриан. Артър Конан Дойл умира от сърдечен пристъп на 7 юли 1930 г. в своя дом в Кроубъроу.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини