9 °C

Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

  В Димитровград монтират първите в Хасковска област подземни контейнери за битови отпадъци.

  Този тип контейнери са широко разпространени в Европа поради придимствата, които предоставят – те заемат малко по площ място и имат голям капацитет. В България с такива съоръжения разполагат някои от големите градове, като София, Пловдив и Бургас, а вече и Димитровград. Новите съоръжения се монтират на бул. „Димитър Благоев“ срещу блок 24 на булеварда.

  Боклукът в новите съоръжения се съхранява в огнеупорни чували, разположени под земната повърхност, а доброто затваряне на съоръженията предотвратява разнасянето на типичните миризми, които всички усещаме когато преминем покрай стандартните бобъри. Предотвратява се и разхрърлянето на отпадъци около местата на контейнерите и изтичащите от тях течности, разнацящи неприятен мирис и събиращи насекоми покрай себе си.

  Контейнерите са 4 на брой, два за битови и органични отпадъци и два за разделно изхвърляни – със син и жълт на цвят, за събиране на отпадъци за рециклиране, хартиения и пластмасови и метални материали.

  Технологията по изпразването на контейнерите ще бъде посредством тяхното повдигане от специално монтирани „кранове“ и изсипването им в камионите за събиране на отпадъци, след което чувалите ще бъдат отново затягани и връщани на местата им. Ще бъде повдигана цялата видима част, като бъде закачана за металните куки до отвора за боклук, за която е закрепен и специалния чувал, меха с боклук ще бива „развързан“, след което неговото съдържание ще се изсипе в специализирания автомобил, коментираха работниците монтиращи съоръженията.

  В момента капаците на контейнерите за отпадъци са завързани с „миши опашки“, докато техниката за изпразването на боклука не бъде пригодена и от местна сметопочистваща фирма Неотитан. Очаква се до 2 седмици съоръженията да функционират, но от общината не могат да се ангажират с конкретна дата, кога машините за извозване ще бъдат напълно окомплектовани, за да могат да извозват отпадъците от новите контейнери.

  Тази иновация за града бе обявена в средата на миналата година от кмета Иво Димов, когата той съобщи, че свиква общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – регион Хасково, в което са общините Хасково, Димитровград и Мин. бани. Сдружението и РОСВ трябваше да дадат зелена светлина за финансирането от отчисленията за депониране на отпадък в депото, които се правят към РОСВ в полза на община Димитровград от данък смет на димитровградчани.

  Отчисленията от местния данък за смет в полза на фонда през годините главоломно расте, докато през 2011 г. размерът им бе 3 лв. /тон, през 2018-та година общините плащат по 40 лв, за 2019-а сумата нараства на 57 лв. за тон. За следващата 2020-та година, се очаква сумата да набъбне на 95 лв. за тон отпадъци.

  По същата линия и с допънително финансиране община Хасково се сдоби с електрокамионче за извозване на боклук от централната градска част на обласния град, което може да се използва и за поливане на цветя и градинки.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ди
   Дима
   9 -1
   12:30, 24 юни 2019

   Ей значи, Димитровград пка превари Хасково. Все някви глезотиики получават димитровградчани, а хасковлии с пръст в уста оставаме. Електрокамионче сме имали, ама ние няма да го караме нали.

  • 2
   Ст
   Стефан
   4 -5
   17:23, 24 юни 2019
   Това е чудесно, има си и много предимства. Питам се обаче, как и за колко време ще става изпразването и зареждането на тия контейнери в сравнение с досегашните. Идва открит камион с кран, който се цели да хване стария чувал, а после и да сложи новия (и колко време отнема това?), а след това се движи така открит из целия град, като пръска "благоухания". Отделно ако в камиона няма найлон, кошът ще тече.

   Точно там винаги е пълно с изхвърлени кашони, касетки и т.н. от магазините и павилиона за заленчуци - като заседнат два кашона най-отгоре на найлона и честито...

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  27 яну 2020
  Последни новини