Осъдиха две непълнолетни момичета от ПМГ „Иван Вазов“ за хулиганство, после ги наградиха

  Днес в районен съд Димитровград се проведе симулативен процес. Той се разигра от ученици на ПМГ „Иван Вазов“, като учениците бяха на всички позиции в съдебната зала.

  Заседанието на младежкия съд бе наблюдавано и напътствано от димитровградските съдии Огнян Гълъбов и Иван Маринов. Инициативата се проведе като част от националната образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.   

  Темата, за която се бяха подготвили учениците, бе за разиграла се ситуация на беседка до блок в Димитровград, която е напълно реална от ежедневието.

  На беседката на ул.Капитан Петко Войвода са се настанили младежи, които привечер озвучили района с висока музика и викове, след което 3-ма души от блока - Пламен, Ивайло и Иво, излезли и се опитали да изгонят непълнолетните младежи, като твърдели, че беседката е тяхана собственост и те нямат право да седят на нея.  Избухва скандал между двете групи и едно от момичетата - подсъдимата Деница, започнала да напада и обижда гражданина Пламен, след което го съборила на земята. Тогава бива повикана полицията, която пристига, докато Пламен е още на земята и двете полицайки Йоана и Славея се намесват да прекратят скандала. След намесата на служителките на реда, Деница агресира и бута една от полицайките със заплахи към тях, че ще бъдат уволнени, защото баща й бил голяма работа. Двете момичета, Денис и Деница, биват отведени в местното РУ.

  Процесът бе открит от младата съдийка Лилия, а с встъпителни думи започна да говори представителят на прокуратурата, пред съда се изправиха и двете подсъдими момичета и всички свидетели, участвали в импровизираната свада.

  Заседанието на съда продължи над час и след събеседване на съдийския състав, приключи с присъди за двете подсъдими, които бяха наказани с месеци пробация и обществено полезен труд.

  След приключване на импровизирания процес, съдиите Огнян Гълъбов и Иван Маринов изразиха своето възхищение от добрата подготовка на учениците и добре разиграния съдебен процес.

  Организатор за поредна година на тази инициатива е Висшия съдебен съвет, като по този начин младите хора могат да се запознаят с работата на съда, прокуратурата и адвокатите. Младежите разбират колко е напрегната работата на служителите на Темида и че да си съдия озаначава непрестанно да се самообразоваш и то не само в юридическите документи, но и в различни насоки, като психиатрия, психология, медицина, математика и други науки. Съдиите изразиха надежда, че отново ще се срещнат с младежите в съдебната зала, но те вече да бъдат защитници на правосъдието.

  Учениците получиха и награди за благодарност, които бяха грамоти, копия на конституцията на Република България и една обща награда  оузвучителна уредба, която да използват за весели поводи. И шеговито завършиха с призив към младежите да внимават да не се наложи да влязат в съда като обвиняеми заради противообществени прояви и съда да си прибере уредбата, като веществено доказателство.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 11.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
  11 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
  11 дек 2019
  Последни новини