САЩ глобиха Фейсбук с 5 милиарда долара

Фейсбук понесе глоба от 5 милиарда долара, наложена от Федералната търговска комисия (ФТК) на САЩ във връзка с неуспеха на социалната мрежа да защити личните данни на милиони свои потребители, предава "Ю Ес Ей Тудей".

Рекордната сума е само добавка към наказанието на компанията, която също така е задължена да въведе допълнителни защити на личните данни на потребителите си в своите платформи - Фейсбук, Инстаграм и УотсАп.

Регулаторът също така ограничава правомощията на собственика на компанията Марк Зукърбърг, като той вече няма да отговаря за проблемите на сигурността и личните данни на потребителите. За това ще отговаря нов комитет с независими членове, които да не могат да бъдат сменяни без съгласието на поне 2/3 от акционерите.

Освен това всички решения на компанията, свързани с личните данни, ще бъдат наблюдавани от трета страна, не само от ФТК. Самата комисия гласува 3 на 2 в полза на налагането на новите мерки, като двата гласа "против" всъщност са искали налагането на още по-строги регулации.

Според запознати, влиянието на Зукърбърг е сериозно орязано, тъй като той вече няма да може да взема еднолични решения относно сигурността и поверителността на потребителите и сайта.

Фейсбук се е съгласила с всички условия и няма да се стигне до съд.

Договорката слага край на продължилото над година разследване на ФТК относно скандала с манипулация на потребителското мнение и злоупотреба с лични данни, извършени от "Кеймбридж аналитика". През 2016 г. компанията е получила достъп от Фейсбук до профилите и предпочитанията на 50 милиона потребители, като е използвала това, за да им пуска рекламни материали в подкрепа на Доналд Тръмп на президентските избори.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Васко
    0 0
    18:06, 30 юли 2019
    Ами пича ще си премести компанията някъде, ако реши.
Последни новини