Оставиха в ареста собственика на "Тад груп". Преглед на печата

НАП-гейт е сред водещите теми в петъчните вестници.

"Апелативният специализиран съд върна в ареста собственика на "Тад груп" Иван Тодоров, след като в края на юли го пусна под гаранция от 100 хил. лева. Заседанието за мярката му за неотклонение беше открито въпреки искането на прокуратурата да се гледа при закрити врата. Желанието на държавното обвинение дойде само седмица, след като от там разпространиха изненадващо до медиите част от доказателствата по разследването за кибертероризъм.От съда посочиха, че обвинението е представило нови доказателства, сред които данни за данъчни задължения на физически лица, информация за сделки между търговски дружества, застрахователни компании и банки. Това е накарало съдът да приеме, че е обосновано предположението, че Тодоров е действително подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира и разпространи в интернет данните от НАП, за да създаде страх и смут сред населението, което покрива текста за тероризъм в Наказателния кодекс. И въпреки че съдът същевременно приема, че няма опасност Тодоров да се укрие, намира за най-подходяща мярка за неотклонение задържането под стража, тъй като определя обвиняемия с висока степен на обществена опасност, защото в продължителен период е пренебрегвал закона. Обвиняемите са целели - се казва в определението на съдията Венелин Иванов, "намаляване на доверието в социалните и финансови институции на държавата и в нормалния ход на развитието на съвременното общество". За другите двама обвиняеми обаче - Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков, прокуратурата не поиска задържане под стража. 20-годишният Бойков е обвинен като извършител, а Янков и Тодоров като подбудители на кибертерористичните действия. За най-тежката мярка пледираха наблюдаващият прокурор Евгения Станкова, която миналата седмица съобщи за градинските пръскачки пред държавните сгради, и прокурор Даниела Ангелова. Те посочиха сред новите доказателства и показанията на свидетел, според когото Бойков най-често излизал да пуши с Янков и Тодоров и тримата странели от другите служители. Ново доказателство, което прокуратурата представи, е справка от чат в приложението "Телеграм" между Тодоров и Бойков, в който служителят казва: "Тая вечер НАП заминава". А Тодоров отговорил: "Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност." Цитиран беше и друг свидетел, според когото "Тад груп" е рекетирала две фирми, като тества сървърите им, с цел да ги привлече за поддържане. Бяха посочени в подкрепа на обвинението и записите на разговорите на терасата с участието на Кристиян Бойков, които прокуратурата разпространи миналата седмица... Кристиян Бойков, който беше поканен от защитата на Тодоров да каже пред съда дали и как е бил подбуждан от шефа си, се яви, но съдът не допусна искането да свидетелства. Той отказа всякакви коментари. Тодоров, който беше задържан още в съдебната зала, също не коментира..." - в. "Дневник".

"Тая вечер НАП заминава". Това е написал хакерът Кристиян Бойков в секретен чат в Telegram с шефа си Иван Тодоров. Това сочи експертна справка, направена на 6 август. Тя е едно от новите доказателства на прокуратурата по делото за кибертероризъм срещу Бойков и Тодоров. Двамата са обвинени за хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени данните на над 5 млн. българи и фирми. Апелативният специализиран съд върна собственика на ТАД груп Иван Тодоров в ареста. На първа инстанция му наложена 100 000 лв. гаранция за свободата, но Тодоров обжалваше неуспешно днес. А прокуратурата представи куп нови доказателства срещу него. Съдът прие за достатъчни доказателства на прокуратурата, че Тодоров е подбудителят на подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението. Едно от новите доказателства на обвинението е експертиза от охранителни камери в офиса на ТАД груп, доказваща, че Тодоров коментира с неизвестно лице по телефона хакнатите данни на НАП. Съдът прие още, че като собственик на ТАД Тодоров е има контрол върху служителите си и много добре е знаел какво прави Кристиян. Според обвинението, ако е на свобода, Тодоров може да извърши престъпление, защото ТАД груп отправяла заплахи към фирми, че ако не сключат договор с нея, данните им ще изтекат в медиите. 4 тома допълнителни доказателства представи специализираната прокуратура срещу Тодоров. Базата данни от НАП е била качена на сайт за анонимно споделяне. Всички, на които е била дадена паролата - "България", са могли да видят информацията. В иззет мобилен телефон пък е открита информация с лични данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи. Иззет лаптоп "разкрил", че е правен опит да бъде хакнат сайтът на Агенция "Митници". Служител на "ТАД груп" свидетелствал, че чул как Бойков се заканва да хакне НАП. Той казал още, че и тримата обвиняеми - Иван Тодоров, изпълнителният директор Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали много близки отношения, често излизали на терасата на офиса и си говорили тайно. Това било потвърдено от още двама свидетели. Иван Тодоров предлагал да се тестват за сигурност сайтове на фирми без знанието на собствениците, сочат показанията на две от пострадалите фирми - "Нет инфо" и "Динамо България". През цялото време Тодоров мълча в съдебната зала." - в. "Стандарт".

"Част от "ударната сила" на следващия голям скандал в държавата - "НАП гейт" - бе отклонена към "Биволъ". Публично се появиха "доказателства", че лично главният му редактор е замесен в незаконното изтичане "в особено големи размери" на лични данни, че той е съучастник или най-малкото бенефициент на хакера, така че може да лежи в затвора за кибер тероризъм. Всъщност "доказателствата" срещу него могат да се превърнат в такива, едва когато бъдат приети от съда. А съдебен процес не само не е започнал, но няма и обвинителен акт, нито дори убедителна за обществото версия кой е престъпникът, коя е жертвата му, какъв е мотивът му и какво е оръжието му. В такава ситуация изпреварващото уличаване на "Биволъ" служи не на криминалното разследване, а на разправата с разследващите журналисти, работещите за сайта. Публичното внушение, че те носят вина за престъпление, засягащо милиони българи, негласно им казва: ето с какви измами тези прехвалени борци за справедливост си вадят хляба на ваш гръб, ето какво те наричат разследваща журналистика - разследващата журналистика всъщност не е нищо повече от хакерство, не ѝ вярвайте и се пазете от нея! Разправата с "Биволъ" се усети от журналистическата колегия като разправа с разследващата журналистика, поради което най-активната в момента у нас журналистическа организация - АЕЖ - се почувства длъжна да излезе с декларация в нейна защита. "Биволъ" може би няма най-безупречната професионална репутация - разследванията му повдигат въпроса как се стига да публично недостъпна информация и дали медията не облагодетелства определени среди, докато се бори с някои прояви на социалното зло. Това обаче е дълъг професионален разговор, който няма нищо общо с нетърпеливото желание на властта да срине репутацията му, а оттам и на разследващата журналистика като цяло. И малкият аванс, който свободата на словото получи с "Апартаментгейт", да бъде заличен с "НАП гейт" - в. "Дневник".

Акцията срещу наркомрежата на Радо Ланеца също е сред тематичните акценти.

"При мащабната акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу наркоразпространението в страната са задържани 8 дилъри нависоко в йерархията на групата на Радмил Ранов, по-известен като Радо Ланеца. Издирват се още 20 лица, които предстои също да бъдат привлечени към наказателна отговорност по досъдебното производство. Това съобщи пред Нова телевизия заместник-главният прокурор Иван Гешев. Разбити са и двете големи нарколаборатории на наркобригадата - в София и в Русе. Престъпната организация е генерирала милиони левове печалба годишно от дрогата. Има данни, че е имала чадър отвисоко." - в. "Труд".

"Радо Ланеца нашумя през 2016 г., когато в София бяха залепени плакати със снимки на наркодилъри, придружени от надписа "Мъжете, които тровят децата ни". Година по-късно бяха арестувани двама столични полицаи, оказали се част от наркобандата му... По непотвърдена информация са арестувани 10 души. Акцията е насочена срещу организиран престъпна група, която се занимава с наркоразпространение в столицата и в района около Бургас..." - в. "Сега".

Африканската чума по свинете също е сред актуалните теми.

"В много области хора от БСП се включват в създаването и организирането на протестите на малки стопани на прасета. Това каза във Варна депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, цитиран от "Фокус". По думите му на някои места представители на местната власт дори не се крият в призивите си и съветват хората по селата да не колят животните си. Така от управляващата партия отговориха на обвиненията на БСП, че мерките на държавата срещу африканската чума по свинете не са адекватни. "Длъжностни лица по смисъла на закона са длъжни да подпомагат спазването на мерките, които Българската агенция по безопасност на храните е издала, а не, търсейки политически дивидент, да си допринесат за повече гласове преди предстоящите местни избори", каза още Александър Ненков. Според него БСП прави опит за саботаж на държавата, тъй като не виждал "как, насъсквайки и опитвайки се да насаждат напрежение и да подклаждат изкуствено протести, помагат на държавата." - в. "Дневник".

"Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза. Това заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ1 министърът на околната среда и водите Нено Димов. Това е в рамките на нашата компетентност като министерство и ние внимателно следим да няма никакъв риск, категоричен е министърът. Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар, посочи още министър Димов. Той коментира и скандалния случай от последните дни, след като турист се изкъпа в езерото Окото в Рила. Служителите на Националния парк не могат да бъдат навсякъде. За целта са сложени са информационни табели и трябва да се сигнализира при нарушения. Между 500 и 5000 лв е порядъка на санкцията за този турист. Толкова е и глобата за друг нарушител - популярен влогър, който организира поход в Рила, допълни министър Димов..." - в. "24 часа".

"Колкото по радикални и адекватни мерки бъдат взети срещу разпространението на африканската чума, толкова повече ще се скъси периода за борба с тази инфекция. Това заяви пред БНТ проф. Христо Найденски - директор на Института по микробиология към БАН. Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума. Вирусът преживява много добре в околната среда, обясни професорът. Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни, категоричен е експертът. Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо. "Освен това, вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостено месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани трябва да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.", заяви проф. Христо Найденски. В близките 6 месеца не съм оптимист за справянето с вируса, допълни проф. Найденски. Той призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете. "Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус", заяви още той." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини