Обезщетенията при катастрофи по нова методология

Нова методология за определянето на обезщетенията при катастрофи представи Асоциацията на българските застрахователи.

"Целта на методиката е не да прави чувствително намаление на обезщетенията, а да направи тези вреди изчислими и предвидими, което е важно с оглед на обществения интерес. В крайна сметка това, което застрахователите плащат като обезщетение по "Гражданска отговорност", пряко се отразява на цената й". Това заяви по темата председателят на Асоциацията Константин Велев пред bTV.

От своя страна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи се съгласи, че предложеният документ е задълбочен, но предлаганите като цифри нива били по-ниски от действащата съдебна практика.

 

Припомняме, новата методика предвижда при инцидент с лека травма на възрастен мъж да се изплащат не 2000, а 5000 лева. При смърт на мъж с трима наследници - съпруга и две деца, и годишен доход от 24 000 лева, обезщетението обаче намалява до малко над 323 000.

Тодоров посочи, че в момента съдебната практика за смъртен случай предвижда обезщетение между 120 000 и 150 000 лева на наследник. По новите правила обаче цифрите започват от 60 000 лева.

Велев обясни, че това е когато се съпоставя обезщетението за неимуществените вреди. По негови думи при неимуществените вреди таблицата не зависи от дохода, докато при имуществените е възможно разграничение.

Той посочи, че средното обезщетение за неимуществени вреди в момента е над 95 000 лева.

Тодоров обаче се опасява, че крайната сума за по-бедните наследници ще е по-малка, а тези с по-високи доходи ще получават и по-високи обезщетения. Той изтъкна, че според европейска директива има нива от 1 и 5 милиона евро при смърт при катастрофа. Тодоров бе категоричен, че не може да има вътрешен нормативен акт, който да ограничава тези нива. Според него е възможно само да се сложи долна граница, от която те да растат.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини