Алкохолът намалява опасността от камъни в жлъчката

Учени от Университета на Източна Англия твърдят, че 250 милилитра вино, 50 милилитра твърд алкохол или една половинлитрова халба бира на ден намалява опасността от образуване на камъни в жлъчката с една трета, съобщиха Би Би Си и в. "Дейли телеграф".

Екипът на гастроентеролозите д-р Андрю Харт и д-р Пол Бейним изследвал 10-години храненето на 25 639 мъже и жени на възраст между 45 и 74 години.

Рискът от камъни в жлъчката за тези, които пиели по 250 милилитра вино или 50 милилитра твърд алкохол дневно, намалял с една трета. Всяка допълнителна чашка, изпита на седмица, пък намалявала опасността от камъни в жлъчния мехур с 3%.

Гастроентеролозите съветват жените да не пият повече от 250 милилитра вино на ден. За мъжете дозата е до два пъти по-голяма. Досега лекарите знаеха, че умерената консумация на алкохол предотвратява образуването на камъни в жлъчката, но не знаеха какво количество алкохол е необходимо, да се прояви ефектът. Предполага се, че алкохолът понижава нивото на холестерола в жлъчния сок, от който се образуват камъните

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини